Skafferhullet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skafferhullet
Trønderbataljonen at Skafferhullet 1940.jpg
LandNorge Norge
Opphørt1965
Høyde o.h.29 meter

Skafferhullet
69°39′54″N 30°07′12″Ø

Skafferhullet er en tidligere grenseovergang i Sør-Varanger kommune langs grensen mellom Norge og Russland. Grenseovergangen lå ved et sand- og grustak på vestbredden av Pasvikelva ved den gamle veien mellom Elvenes i Sør-Varanger kommune og Boris Gleb i Murmansk oblast i Russland. Etter stengingen av grensestasjonen ved Skafferhullet ved «Grensemerke nr. 216» er grenseovergangen ved StorskogEuropavei 105 den eneste mellom de to landene.

Ved grustaket Skafferhullet finnes nå en motocrossbane.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under den kalde krigen var grensen mellom Norge og Sovjetunionen stengt i lange perioder. Det var en del trafikk gjennom Skafferhullet under byggingen av Boris Gleb kraftverk mellom 1958 og 1963. Da kraftverket sto ferdig ble vakthytta flyttet og et kraftig stengsel ble montert opp.[1]

Sommeren 1965 ble grensen åpnet for turister fra Skandinavia, som ble tillatt besøke et område på fire kvadratkilometer i nærheten av Boris Gleb, med blant annet en spritbar.[2] Tusentals nordmenn besøkte Sovjetunionen via Skafferhullet den sommeren, men ingen sovjetborgere reiste over grensen til Norge. Ordningen ble fra norsk side ikke forlenget på grunn av omfattende spritsmugling og grensen ble igjen stengt for godt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (norsk). 1988. ISBN 82-03-15751-3. 
  2. ^ Skafferhullet i Store Norske Leksikon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]