Skånes flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Et uoffisielt Skåneflagg.
Offisielt landskapsflagg for Skåne,[1].

Skånes flagg er et uoffisielt regionalt flagg som ikke er kjent lenger tilbake enn til 1990-tallet[2][3], som symbol for Skånelandene (Skåne, Halland, Blekinge og Bornholm) under navnet Skånelandenes flagg. Region Skånes styre ønsker i oktober 2017 å gjøre flagget offisielt.[4]

Det offisielle landskapsflagget for landskapet Skåne er i likhet med de andre landskapsflaggene i Sverige et såkalt våpenflagg. Det er en kvadratisk duk bestående av Skånes landskapsvåpen.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Initiativtagerne bak flagget oppfatter flagget som en videreføring av en heraldisk arv fra middelalderen.[5] Historikeren Martin Weibull i Lund tilskrives ofte æren for å ha «skapade flaggan på 1870-talet».

Flagget er registrert under navnet Skånelands flagga med de nye proporsjonene av en privat organisasjon i publikasjonen Skandinavisk våpenrulle (SVR 431/92), noe som ble gjort i 1992.

Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag feirer flagget tredje søndag i juli.[6]

Utføring[rediger | rediger kilde]

På samme måte som for de nordiske nasjonalflaggene, er dette et korsflagg. Det består av et gult kors på rød bunn. Dette er sannsynligvis en kombinasjon av fargene i Sveriges og Danmarks nasjonalflagg, og skal da avspeile landskapets historiske tilknytning til begge landene.

Også tinkturene i landskapsvåpenet, gult og rødt, kan ha inspirert til fargevalget. Det bildemessige utgangspunktet for Skånes landskapsvåpen var Malmös kommunevåpen, som er blasonert i sølv og rødt. Sølv byttes da mot gull i landskapsvåpenet, for å skape et skille mellom de to våpnene.[7] På den måten blir rødt og gull (gult) oppfattet som skånske farger. De samme tinkturene finner man imidlertid i Smålands, Upplands og Östergötlands landskapsvåpen. Det finnes ingen nedtegnelse om fargevalget fra flaggets skapere, noe som har gitt opphav til mange spekulasjoner og lanseringer av spesifikke teorier om et eldre opphav. Den internasjonale fargekoden er Rød PMS179 Gul PMS108.

Flagget fremstilles både med samme proporsjoner som det svenske flagget; bredde 5-2-9 og høyde 4-2-4, og med proporsjoner lånt fra en eldre versjon av Dannebrog.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Scanian flag (Sweden)». Crwflags.com. Besøkt 28. mai 2013. 
  2. ^ Flags of The World
  3. ^ Skånelands flagga Arkivert 18 februar 2009 hos Wayback Machine. – Svenska Heraldiska Föreningen
  4. ^ «Regionstyrelsen enig om skånska flaggan». Sydsvenska Dagbladet. 5. oktober 2017. Besøkt 5. oktober 2017. 
  5. ^ scania.org Det skånelandske flaggs historie Arkivert 10 juni 2013 hos Wayback Machine.
  6. ^ Stiftelsen Skåneländska flaggans dag
  7. ^ Ny svensk vapenbok, 1992