Mindlandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mindlandet
Mindlandet fotografert i sydlig retning fra fergeanløpet
Geografi
PlasseringNordland
Areal 14 km²
Administrasjon
LandNorge
KommuneAlstahaug
Største bosetningLeknes
Demografi
Befolkningca 52 (2020)
Posisjon
Kart
Mindlandet
65°46′38″N 12°26′39″Ø

Mindlandet på kartet

Mindlandet er ei øy i Alstahaug kommune i Nordland, ved munningen av Vefsnfjorden.[1] Øya var tidligere et fiskerisamfunn med store jordbruksarealer.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Øya Mindlandet er ca 8,5 km lang og tre km bred. Den har et areal på 14 km². Øyas høyeste punkt er 163 meter over havet. Øya har tidligere vært del av Tjøtta kommune, men ble ved kommunereformen i 1964/65 del av Alstahaug kommune.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Panoramautsikt fra Mindlandet høyeste punkt. Øygruppen Vega er omtrent midt i bildet.

Den vestre delen av øya er dominert av relativt høye åser som strekker seg i sørvest/nordøstlig retning. Disse åsene danner to parallelle strukturer med Smalfjellet lengst mot nord og åsen med Kruna og Lakeskarhatten som en sørlig struktur. Disse to åsene er skilt av et skar som har navnet Brastadskaret. Den østlige delen av øya er ganske flat med slakt høydefall mot havet og består av morenemasse avsatt i slutten av siste istid. Denne morenemassen ble avsatt et godt stykke under den daværende havflaten og fikk derfor i lang tid etterpå tilført marine sedimenter som gav grunnlag for det jordbruksland som dominerer øya i dag. I området ved Rota finner man restene av en grandioritt som egentlig er en eruptiv dypbergart, vesentlig bestående av kvarts og feltspat som har ganske lys farge. Den isen som kom glidende lenger mot nord på øya, og også gjennom Brastadskaret, brakte med seg masser som ble avsatt i Brastad-regionen og som gav brukbart jordbruksland også der etter at landhevingen hadde løftet dette området så det ble tørrlagt.

Øyas navn[rediger | rediger kilde]

Deler av Mindlandets østside fotografert fra fergeruta Forvik - Tjøtta.

Opphavet til Øyas navn, Mindlandet, er usikkert. I historiske dokumenter finnes ulike benevnelser og skrivemåter på øya. Mynda går igjen som første del av navnet og kan spores tilbake til et diplom fra 1323 (Diplomatarium Norvegicum). Nøkkelen til navnet ligger antakelig i ordet Mynda. Det har blitt antydet at det kan ha vært navnet på selve øya, men dette er på ingen måte sikkert. Ut fra det man kjenner til så har gården Mindnes hatt administrative funksjoner langt tilbake i tid og ser ut til å ha vært et administrativt senter i en periode hvor man blant annet hadde en styringsmessig inndeling i fylke, halvfylke og fjerding hvor begrepet fjerding kunne være en fjerdedel av et prestegjeld er eller aller helst en fjerdedel av et fogdesogn.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Skole (til høyre) og barnehage på Mindlandet. Begge er nedlagt.

Det antas at det har bodd folk på Mindlandet i mer enn 7 000 år. Det foreligger ikke kilder som er egnet til å estimere folketall før år 1600, men basert på manntall (prestemantall) kan det anslås følgende antall beboere på Mindlandet på ulike tidspunkt:

  • 1666, ca 74 personer
  • 1701, ca 78 personer
  • 1801, ca 116 personer
  • 1865, ca 222 personer
  • 1875, ca 271 personer
  • 1900, ca 336 personer

Det foreligger ikke tilgjengelig manntall senere, men har vært en betydelig reduksjon, sannsynligvis primært i siste halvdel av 1900-tallet. Ifølge lokale kilder er antallet innbyggere i 2020 52 personer.

Mindlandet har tidligere hatt butikk, posthus, skole og barnehage. Den lokale butikken ble nedlagt i ca 2003. Barnehagen og skolen ble nedlagt senere, skolen sannsynligvis i 2010, barnehagen noe senere, årstall ukjent.

Offentlig kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Det er fergeforbindelse til Tjøtta, Tro, Stokkasjøen, Forvik og Vågsodden

Fergeanløpet på Mindlandet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mindlandet på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Kilder[rediger | rediger kilde]

Vestvik, Jon (2015). Mindland Historielag; Larsen, Steinar, red. Mindland - fra fiskersamfunn til jordbruksbygd. Litt slekt og litt gård (norsk). Mindlandet: Mindland Historielag.