Harv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moderne kompaktskålharv.
Såbedsharv, S-tind.

Ei harv er et landbruksredskap som slepes etter hest eller traktor for å lage et jevnt og luftig såbed før såing. Harva har også en funksjon i ugrasbekjempelsen ved at den river opp ugrasrøtter og -planter. En moderne 'harv' er som regel laget av stål og bakmontert på traktorens trepunktoppheng eller slept via trekkroken. Den har gjerne en slags dybdejustering som varierer etter type og størrelse på harva. Harvas bruksområde varierer pr i dag fra jordbearbeiding i forbindelse med plantekulturskifte i jordbruket og ugrasbeskjempelse. Det er ofte forskjellige typer harver til forskjellig bruk.

Historisk utvikling[rediger | rediger kilde]

Harver kom i bruk i Europa i løpet av middelalderen. I tidligere tider kunne harver være av tre, men den industrielle utviklingen har ført til at dagens harver i all hovedsak er laget av stål.

Fjærharv[rediger | rediger kilde]

Tindene på en fjærharv kan være av ulike slag. Vanlig er tinder av fjærstål med C- eller S-form med utskiftbare spisser. Fjærharvas hovedbruksområde ligger i våronna etter pløying og slodding. Enkelte typer kan også brukes som ugrasharver. Fjærharvas fordel fremfor tidligere varianter er at den er dyptgående og at tindene fjærer etter i møte med stein eller andre hindringer. Dette gir tindene lengre levetid. Stubbharv er en kraftig variant av fjærharva som brukes til ugrasbekjempelse og jordarbeiding etter tresking

Skålharv[rediger | rediger kilde]

Harver kan også være utstyrt med et sett skålformede kniver som roterer og løsner jorda når harva settes i bevegelse. Denne typen harv kalles skålharv. Fordelen med skålharva er at den går relativt lett i jorda, og det trenges relativt lite kraft til å dra den. Den kan gå noe grunnere enn andre harver.

Rotorharv[rediger | rediger kilde]

En rotorharv har kniver av ulik form som blir satt til å rotere med stor hastighet ved kraftoverføring fra traktoren. Denne kan brukes i stedet for plog i blant annet i kornproduksjon, men det kan være en økt problematikk med ugras forbundet med dette grunnet at rotorharven ikke snur jorda og kan dele ugrasrøtter.

Fingerharv[rediger | rediger kilde]

En fingerharv er en harv med stive tinder som står loddrett i jorda. Den brukes hovedsakelig til ugrasbekjempelse i kornkulturer.

Grubb[rediger | rediger kilde]

En grubb er en dyptgående harv som brukes for å løse opp jorda like dypt eller dypere enn det plogen gjør. Formålet med en slik dyptgående redskap er å løse opp jorda for å gi planterøtter, og spesielt rotvekster som gulrot, god plass til å vokse nedover.