Sjefela

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Øvre Sjefela

Sjefela (hebraisk: הַשְּפֵלָה, «Lavlandet», også שְׁפֵלַת יְהוּדָה, Shephelat Yehuda, «Judealavlandet») er et lavland i sørlige-sentrale Israel som strekker seg over 10–15 km mellom Hebron-fjellet og slettene ved kysten. Sjefela var en av regionene som var gitt Judas stamme da det lovede land ble fordelt blant israelittene. Dets grenser er klart markert og omfatter mye kupert terreng. Høydedragene er lave sammenlignet med fjellene i øst, men langt høyere enn sletten som går ut mot kysten. [1] I dag er Sjefela hovedsakelig et jordbruksområde med mange gårder.

Bibelske referanser[rediger | rediger kilde]

Sjefela er nevnt i den hebraiske Bibelen som beskrivelse av et geografisk sted, og et sted hvor det mange slag. [1] I løpet av Bar Kokhba-opprøret ble de uthulte åsene knyttet sammen for å utgjøre et innviklet bunkersystem i bekjempelsen av romerne.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Et av de vesentlige karaktertrekk er at åsene er dannet av mergeldekket mykt kritt, i motsetningen til Judeafjellene som er dannet av hard kritt og dolomitt. Dalene og lavereliggende strøkene innehold jordsmonn med høy andel av sand, foruten også lange trakter med fruktbare områder. Sesongmessige sumper kan utvikle seg i løpet av regnsesongen. Den sørlige delen er geologisk gjort av løss mens nord for Ashkelon består av leire.

Sjefela ligger 120 til 450 meter over havnivået. Området er fruktbart med middelhavstemperatur til steppeklima.

En rekke daler som går øst-vest deler Sjefela opp i distrikter. Fra nord til sør er de: Ayalondalen, Sorekdalen, Eladalen, Guvrindalen, Lakisjdalen, og Adorayimdalen. De israelittiske byene som i oldtiden ble etablert her voktet bosetningen i innlandet og tok fordel av handelen som passerte langs denne ruten. Ayalon var den fremste tilgangskorridoren til Jerusalem langs oppstigningen av Horon.

Arkeologi[rediger | rediger kilde]

De arkeologiske undersøkelsene som har blitt gjort i Sjefela har funnet spor av bosetning tilbake til sen bronsealder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Shephelah», Topicalbible.org

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]