Sjefela

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjefela-regionen i Israel.
Øvre Sjefela

Sjefela (hebraisk: הַשְּפֵלָה, «Lavlandet», også שְׁפֵלַת יְהוּדָה, Shephelat Yehuda, «Judealavlandet») er et lavland i sørlige-sentrale Israel som strekker seg over 10–15 km bredde mellom Hebron-fjellet og slettene ved kysten. Sjefela var en av regionene som var gitt Judas stamme da det lovede land ble fordelt blant israelittene. Dets grenser er klart markert og omfatter mye kupert terreng. Høydedragene er lave sammenlignet med fjellene i øst, men langt høyere enn sletten som går ut mot kysten.[1] I dag er Sjefela hovedsakelig et jordbruksområde med mange gårder.

Bibelske referanser[rediger | rediger kilde]

Sjefela er nevnt i den hebraiske Bibelen som beskrivelse av et geografisk sted, og et sted hvor det har stått mange slag.[1] I løpet av Bar Kokhba-opprøret ble de uthulte åsene knyttet sammen for å utgjøre et innviklet bunkersystem i bekjempelsen av romerne.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Et av de vesentlige karaktertrekk er at åsene er dannet av mergeldekket mykt kritt, i motsetning til Judeafjellene som er dannet av hard kritt og dolomitt. Dalene og de lavereliggende strøkene inneholder jordsmonn med høy andel av sand, foruten også lange trakter med fruktbare områder. Sesongmessige sumper kan utvikle seg i løpet av regnsesongen. Den sørlige delen er geologisk gjort av løss mens nord for Ashkelon består den av leire.

Sjefela ligger 120 til 450 meter over havnivået. Området er fruktbart med middelhavstemperatur til steppeklima.

En rekke daler som går øst-vest deler Sjefela opp i distrikter. Fra nord til sør er de: Ajjalondalen, Sorekdalen, Eladalen, Guvrindalen, Lakishdalen, og Adorayimdalen. De byene som i oldtiden ble etablert her voktet bosetningen i innlandet og tok fordel av handelstrafikken som passerte langs denne ruten. Ajjalon var den fremste tilgangskorridoren til Jerusalem langs oppstigningen gjennom byen Bet-Horon.

Arkeologi[rediger | rediger kilde]

De arkeologiske undersøkelsene som har blitt gjort i Sjefela har funnet spor av bosetning tilbake til sen bronsealder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Shephelah», Topicalbible.org

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]