Judeafjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
JerusalemMountainsB.jpg

Judeafjellene (hebraisk: הרי יהודה, Harei Yehuda), også referert til som Judeaåsene, er det israelske navnet for fjellkjeden i Judearegionen hvor Jerusalem og flere andre bibelske byer ligger.

Fjellkjeden går fra nord til sør, og går derfor rundt både øst- og vestsiden av Jerusalem, hvor den sørlige delen er kjent som Hebron-fjellet. Andre viktige byer i fjellkjeden er Hebron, Betlehem og Ramallah. Fjellkjeden utgjør et naturlig skille mellom kystplanet Shephelah i vest og Jordandalen i øst, samt utgjør en regnskygge for Judeaørkenen.

Det er funnet spor etter dyr fra forhistoriske tider her, som ikke lenger finnes i Levantregionen, inkludert elefanter, neshorn, sjiraffer og vannbøfler.[1] Fjellkjedene er dominert av karst-topografi, og det er blant annet en stalakitthule i Nahal Sorek nasjonalpark mellom Jerusalem, Beit Shemesh og området rundt Ofra, hvor det også er funnet fossiler av forhistorisk flora og fauna.

Det går en jernbanelinje over Judeafjellene, fra Bet Shemesh langs Nahal Sorek og Rephaim-dalen, til Jerusalems sørlige jernbanestasjon. En utviklingsplan i dag blir utviklet for Judeafjellene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «History of Jerusalem from Its Beginning to David». Jerusalem: Life Throughout the Ages in a Holy City (engelsk). Ingeborg Rennert Center for Jerusalem Studies. 6. mars 1997. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 31°40′N 35°10′Ø