Svein Molaug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svein Molaug
Svein Molaug, 1956
Født9. des. 1914[1]Rediger på Wikidata
Stavanger
Død27. feb. 2007[1]Rediger på Wikidata (92 år)
BeskjeftigelseArkeolog, kunsthistoriker Rediger på Wikidata
UtdannelseKunsthistorie
EktefelleRagnhild Sofie Molaug, Lillian Isachsen
ForeldrePeter Laurits Molaug og Johanne Eugenie Ellingsen
BarnPetter Bjerregaard Molaug
NasjonalitetNorge

Svein Geirfinn Molaug (født 9. desember 1914 i Stavanger, død 27. februar 2007 i Oslo) var en marinarkeolog, museumsmann og kulturhistoriker. Han er særlig kjent for sin tid som leder av Norsk Sjøfartsmuseum i Oslo, hvor han la ned stor innsats for å synliggjøre den gamle kystkulturen i Norge. I 1985 ga han ut tobindsverket «Vår gamle kystkultur».

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Molaug var sønn av en lærer i Stavanger. Han var elev ved Kongsgård skole i Stavanger [2]og tok til å studere ved Universitetet i Oslo, etter at han hadde unnagjort militærtjenesten. Han tok magistergraden i kunsthistorie i 1946, men før den tid hadde han fungert som fylkeskonservator i Vestfold i perioden 1944-45. Fra 1947 var han konservator ved Norsk Folkemuseum i Oslo, der han hadde ansvar for by- og bygdesamlingene.

I 1956 ble Molaug ansatt som direktør ved Norsk Sjøfartsmuseum i Oslo. Gjennom sine 28 år som leder for museet la han ned en formidabel innsats. Han fornya sjøfartshistorien og skapte begrepet «kystkultur». Han fikk engasjert mange lokallag og -miljø langs kysten, deriblant lokale dykkerklubber, som var aktive deltakere ved marinarkeologiske søk. I tillegg sørget han for å få gjort en mengde intervjuer med gamle seilskutefolk og andre som hadde hatt sitt virke langs kysten.

I 1967 ledet Molaug sammen med Arne Emil Christensen en marinarkeologisk utgravning av fregatten «Lossen». Utgravningen var en av den første i sitt slag i Norge og vakte også internasjonal oppmerksomhet, ettersom dykking med SCUBA-utstyr fortsatt var relativt nytt. Utgravningen av «Lossen» var en av de første større vitenskapelige undervannsutgravningene her til lands og var med på å etablere norsk marinarkeologi som et fagfelt.

Gjennom åra skrev Molaug en rekke artikler om folkekunst, kulturhistorie og marinarkeologi. Hovedverket, tobindsverket «Vår gamle kystkultur» fra 1985, regnes som et standardverk om levevis i norske kystsamfunn og har siden utgivelsen kommet ut i flere opplag.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b oppført som Svein Geirfinn Molaug, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Stavanger Aftenblad: "Jubileumsfest i Kongsgård", 27. november 1933 s.9.

Kilder[rediger | rediger kilde]