Symon Petljura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Simon Petliura)
Hopp til: navigasjon, søk
Simon Petljura
Viktor Jusjtsjenko ved Simon Petliuras grav i 2005 på Montparnassekirkegården

Symon Vasyljovytsj Petljura (ukrainsk: Симон Васильович Петлюра), født 10. maijul./ 22. mai 1879greg. i Poltava, Det russiske keiserrike, død 25. mai 1926 i Paris, Frankrike) var en ukrainsk politiker, utgiver, forfatter og journalist.

Petljura bodde i eksil på grunn av sin deltakelse i den ukrainske revolusjonære bevegelsen, men vendte tilbake til Det russiske keiserriket etter 1905-revolusjonen. Da Den ukrainske folkerepublikk ble opprettet, ble han republikkens første krigsminister og deltok personlig i den russiske borgerkrigen i kampen mot bolsjevikene. Under Tyskland okkupasjon av Ukraina i 1918 ble Petljura leder i den all-ukrainske landsunionen. Samme år ble han utnevnt til leder for opprørshæren mot tyskerne, og senere mot både bolsjevikene og Den hvite armé. I 1919 ble han skjøvet tilbake av Anton Denikins hvite armé.

Petljura overtok som president etter at Volodimir Vinnitsjenko trakk seg 11. februar 1919, som følge av at Vinnitsjenko ikke hadde klart å skape enighet innen innen regjeringen. Petljuras styre var preget av et ukrainsk nasjonalt patos, men denne ble kombinert med antisemittisme og pogromer. Kampen mot flere fiender samtidig tvang Petlura å trekke seg tilbake til Polen i 1920.

Han ble senere myrdet av den jødiske anarkisten Sholom Schwartzbard, sannsynligvis som en hevn for de pogromene Petliura var ansvarlig for.

UkrainaDenne Ukraina- og politikerrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.