Simandou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Simandou
Skog i Simandou
Geografi
Hører tilGuineahøylandet
LandGuineas flagg Guinea
Høyeste punkt
NavnPic de Fon
Høyde1 658 moh.
Beliggenhet
Simandou
Simandou (den tynne nord–sørgående fjellrekken)

Simandou er en lang rekke med åser som ligger i Nzérékoré- og Kankan-regionene i det sørøstlige Guinea. Simandou ligger i landets fjellrike, skogkledde Guinée Forestière-region («Skog-Guinea»). I den sørlige enden av området er en stor, kontroversiell jernmalmforekomst under utvikling.[1][2]

Fjellrekken ligger øst for Kérouané og vest for Beyla, og starter i den sørlige Kankan-regionen og ender i den nordlige Nzérékoré-regionen. Den er 110 kilometer lang og kun noen få kilometer bred, og dekker et område på rundt 1 500 km². Det høyeste punktet er i sør med Pic de Fon (1 658 moh), i midten er Pic de Tibé (1 504 moh) og i nord er det litt lavere Pic de Going (1 431 moh). De største forekomstene av jernmalm ligger ikke langt fra landsbyen Moribadou ved foten av Pic de Fon og i Ouéléba. Sjiktene med jernmalm ligger bare fire kilometer fra hverandre i luftlinje og er omtrent 7,5 km lange og opptil 1 km brede.

Simandou-regionen, som først og fremst ligger i Skog-Guinea og delvis sør i Øvre Guinea, er et viktig område for økosystemet i hele Guinea-skogen i Vest-Afrika. Guinea-skogen er et av de biologisk rikeste og mest truede økosystemene i verden. Det strakte seg opprinnelig over det sørlige Guinea, Sierra Leone, Liberia, sørlige Elfenbenskysten, Ghana og så langt som til Togo. Den dekket et område på 420 000 km², men på grunn av menneskelig aktivitet har nesten 70 prosent av skogen forsvunnet.

Simandou-åsene inkluderer både savanne, lavlandsskog og galleriskog. Skogen rundt Pic de Fon i sør dekker et område på rundt 256 km², som er hjemsted for mange typiske dyre- og plantearter fra den guineanske fjellskogens økosystem, inkludert truede arter som Nimbaoterspissmus (Micropotamogale lamottei) , den vestafrikanske sjimpansen (Pan troglodytes verus), Diana-marekatten (Cercopithecus diana diana) og hvitøyeprinia (Schistolais leontica), en sjelden fugl i det vestafrikanske høylandet. Frosken Hylarana fonensis er bare kjent her. Området var tidligere naturlig beskyttet av sin avsidesliggende beliggenhet, men dets biologiske mangfold er nå truet av landbruksinngrep, skogbranner, jakt, tømmerhogst, veibygging, malmgruveutvinning, klimaendringer og svake myndigheter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rio Tinto | Global». www.riotinto.com (engelsk). Besøkt 11. november 2023. 
  2. ^ «Simandou Iron Ore Deposit, Republic of Guinea, West Africa» (engelsk). Besøkt 12. november 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]