Sigurd Dahlstrøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sigurd Dahlstrøm
Født28. august 1882Rediger på Wikidata
Død27. mars 1933Rediger på Wikidata (50 år)
Beskjeftigelse PsykiaterRediger på Wikidata

Sigurd Dahlstrøm (født 28. august 1882 i Kristiania, død 27. mars 1933) var en norsk psykiater.

Liv[rediger | rediger kilde]

Sigurd Dahlstrøm var sønn av glassmester Gustav Dahlstrøm og Maren Christensen. Han var elev ved Kristiania katedralskole, og lærte samtidig glassmesterfaget, etter farens ønske. Etter examen artium begynte han på Krigsskolen, før han kom over på medisinstudiet ved universitetet. Ved siden av studiene tjente han penger som journalist, og deltok i Medicinerforeningen. I 1910 tok han medisinsk embetseksamen, etter å ha spesialisert seg i psykiatri.

Som psykiater arbeidet Dahlstrøm først ved Dedichens asyl, senere ved Gaustad asyl, under Ragnar Vogt. I 1914 ble han overlege for en ny avdeling for nervøse og sinnslidende ved Ullevål sykehus. Fra 1915 var han også psykiatrisk sakkyndig for Oslo og Akershus fylker, samt psykiatrisk konsulent for Oslo vergeråd. Fra 1930 var han medlem av den rettsmedisinske kommisjonen.

Dahlstrøm interesserte seg spesielt for unge forbrytere. I 1922 tok han doktorgraden på avhandlingen «Studier over unge fanger. Forsøk med Binet-Simons intelligensprøver». Han var en av de første som benyttet intelligenstester i Norge. Han undersøkte vergerådsbarn for å finne fram til forutsetningene hos forbryterne, studier som resulterte i Hvordan går det våre vergerådsbarn? (sammen med Signy Arctander, 1932).

I 1931 grunnla Dahlstrøm Mentalhygienisk forening, hvor han selv var formann til sin død. I 1932 åpnet foreningen et mentalhygienisk kontor i samarbeid med Norsk Sykepleierskeforbund. Dahlstrøm døde brått ikke lenge etterpå, mens han holdt et foredrag for personalet på Gaustad.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Åse Gruda Skard: «Sigurd Dahlstrøm», i Psykologi og psykologar i Norge. Oslo: Universitetsforlaget, 1959.
  • Studentene fra 1902. Oslo, 1927.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]