Shave ice

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Variant av shave ice med fruktsirup og kondensert melk (Shanghai)
Variant av shave ice med melonsmak (Yokosuka, Kanagawa)

Shave ice eller barbert is er en type vann-is som er veldig fint kuttet opp slik at den kan smakssettes med safter som lett absorberes av isen. Isformen har sin opprinnelse på Hawaii, der shave ice ofte blir solgt i kjegleformete kopper som forfriskning. Andre engelske betegnelser på tilsvarende kan være snow cone («snø-kjegle»), som fremstår nesten som det samme, men hvor isen er oppstykket i grovere biter.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Shave ice har sitt opphav på Hawaii, der det på 1920- og 1930-tallet innvandret japanere for å arbeide på sukker- og ananasplantasjene. Hawaii har et varmt klima og shave ice ble blant plantasjearbeiderne benyttet som forfriskning i pauser i arbeidet. Plantasjearbeiderne benyttet machete til å skalle av isflak fra en stor isblokk. Isflakene ble samlet i kopper og forskjellige fruktsafter ble helt på isen. Da arbeiderne senere flyttet fra plantasjene, åpnet noen av disse egne matbutikker der de tilbød shave ice til lokale kunder.[1]

Fremstilling[rediger | rediger kilde]

Shave ice fremstilles ved at en isblokk spinnes over et høvelblad. Dette gir isflak med en myk, snøaktig konsistens. Isen samles i et beger og det helles over sirup med forskjellig smak. Kunden kan som regel velge forskjellige smaker, gjerne flere i samme porsjon shave ice. Det tilføyes gjerne også vaniljeis, azuki-bønner (søte, røde bønner), søtende kondensert melk eller li-hing-mui-pulver (pulverisert, tørket og saltet plomme) i bunnen av begeret eller på toppen av isen for aroma og smak.

Shave ice i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er selskapet Laguna Produkter AS landets største produsent og leverandør av shave ice, som det markedsfører under merket Tropical Shave Ice.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata