Shave ice

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Variant av shave ice med fruktsirup og kondensert melk (Shanghai)
Variant av shave ice med melonsmak (Yokosuka, Kanagawa)

Shave ice eller barbert is er en type vann-is som er veldig fint kuttet opp slik at den kan smakssettes med safter som lett absorberes av isen. Isformen har sin opprinnelse på Hawaii, der shave ice ofte blir solgt i kjegleformete kopper som forfriskning. Andre engelske betegnelser på tilsvarende kan være snow cone («snø-kjegle»), som fremstår nesten som det samme, men hvor isen er oppstykket i grovere biter.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Shave ice har sitt opphav på Hawaii, der det på 1920- og 1930-tallet innvandret japanere for å arbeide på sukker- og ananasplantasjene. Hawaii har et varmt klima og shave ice ble blant plantasjearbeiderne benyttet som forfriskning i pauser i arbeidet. Plantasjearbeiderne benyttet machete til å skalle av isflak fra en stor isblokk. Isflakene ble samlet i kopper og forskjellige fruktsafter ble helt på isen. Da arbeiderne senere flyttet fra plantasjene, åpnet noen av disse egne matbutikker der de tilbød shave ice til lokale kunder.[1]

Fremstilling[rediger | rediger kilde]

Shave ice fremstilles ved at en isblokk spinnes over et høvelblad. Dette gir isflak med en myk, snøaktig konsistens. Isen samles i et beger og det helles over sirup med forskjellig smak. Kunden kan som regel velge forskjellige smaker, gjerne flere i samme porsjon shave ice. Det tilføyes gjerne også vaniljeis, azuki-bønner (søte, røde bønner), søtende kondensert melk eller li-hing-mui-pulver (pulverisert, tørket og saltet plomme) i bunnen av begeret eller på toppen av isen for aroma og smak.

Shave ice i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er selskapet Laguna Produkter AS landets største produsent og leverandør av shave ice, som det markedsfører under merket Tropical Shave Ice.

Referanser[rediger | rediger kilde]