Mimeleken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Spillerne bruker mimikk og kroppsspråk for å forklare et ord eller en frase.

Mimeleken (engelsk: charades) er en selskapslek der en spiller mimer et ord eller uttrykk ved å bruke tegn, gester og kroppsspråk. De andre deltagerne skal deretter gjette seg frem til ordet eller frasen innen en forhåndsavtalt tid. Leken finnes i en rekke ulike varianter og har flere navn.

Om leken[rediger | rediger kilde]

Leken finnes i en rekke ulike versjoner i forskjellige land. Reglene og fremgangsmåten varierer. For eksempel kan leken spilles som en ordinær gjettelek hvor en deltager med ord beskriver løsningsordet eller frasen. Det vanligste er imidlertid at en spiller mimer et ord eller uttrykk ved å bruke tegn, gester og kroppsspråk. De andre deltagerne skal gjette hva som mimes.

Stemmebruk og peking er vanligvis ikke tillatt i mimeleken.

Noen fellestrekk kan være:[1]

 • Deltagerne deler seg inn i lag. Mimingen går på rundgang mellom lagene, og resten av laget skal gjette hva deres deltager prøver å mime. Hvem som skal mime, går på rundgang internt i lagene underveis i spillet.
 • Vanligvis forhåndsavtales en tidsgrense, for eksempel ett minutt.
 • Deltageren som skal mime, kan få utdelt ord eller uttrykk fra motstanderlagene, eller han kan trekke kort eller lapper fra en bolle eller lignende.
 • Så fort tiden startes, setter deltageren i gang med å mime. Medspillerne begynner deretter å gjette, og gjetter de riktig, begynner deltageren å mime et nytt ord. Slik fortsetter det inntil tiden er ute. De andre deltagerne tar tiden og fører deretter ned hvor mange riktige ord laget klarte. Spillet avsluttes når alle kortene eller lappene er brukt, og vinneren er laget som har gjettet flest ord eller uttrykk.
 • Oppgavene kan være tilfeldige ord, filmtitler, boktitler, uttrykk eller ordtak. Det kan også være kjente personer eller figurer. Spillerne kan lage oppgavene selv, eller bruke ferdiglagede kort. Det finnes også egne mimelek-applikasjoner for mobiler og nettbrett.[2][3]
 • Det vanlige er at deltageren som mimer, ikke har lov å prate, nynne, klappe, stave eller peke. Deltageren kan imidlertid bruke såkalte signaltegn for å hjelpe medspillerne på vei. Eksempler kan være at deltageren «tegner» en tv-skjerm i luften for å fortelle at oppgaven dreier seg om en tv-serie eller tv-personlighet. Et annet hint kan være at deltageren later som om hun sveiver på et gammelt filmkamera for å vise at oppgaven dreier seg om en film eller filmstjerne.[1]

Spillet har en lang historie og har utviklet seg i mange ulike varianter og har flere navn.[4][5] Dersom alle oppgavene er kjente personer eller figurer, kalles leken gjerne kjendisleken. Andre navn er: gjetteleken, Hvem er jeg? og Alt er lov. Varianter av leken brukes også som innslag i ulike tv-programmer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «How to Play Charades». FamilyEducation (engelsk). 2016. Besøkt 2. november 2017. 
 2. ^ «Charades!™ on the App Store». App Store (engelsk). Besøkt 2. november 2017. 
 3. ^ «15 best Charades apps Android & iOS». Free apps for android, IOS, Windows and Mac (engelsk). Besøkt 2. november 2017. 
 4. ^ «Charade». 1911 Encyclopædia Britannica. Volume 5. Besøkt 2. november 2017. 
 5. ^ «Mimeleken - KFUK-KFUM-speiderne». kmspeider.no (norsk). Besøkt 2. november 2017.