Seljebladbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Seljebladbille
Phratora vulgatissima  Foto: © Entomart
Phratora vulgatissima
Vitenskapelig(e)
navn
:
Phratora vulgatissima
(Linnaeus, 1758)
Phyllodecta vulgatissima
Norsk(e) navn: Seljebladbille
Hører til: bladbiller ,
bladbiller,
biller
Habitat: på selje
Utbredelse: finnes i Norge

Seljebladbille (Phratora vulgatissima) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).

Seljebladbille er mellom 4-5 mm lang. Den har en metallisk glans i mørkt blått eller blålig-grønnlig, over hele kroppen. Halsskjoldet (pronotum) er glatt og blankt og har spredt punktur. Antennene er trådformet. Dekkvingene har noen langsgående punktrader. Kroppen er litt langsmal og ikke så oval som bladbillene ofte er. Beina er mørke, slik som kroppen. Den er svært lik pilebladbille, (Phratora vitellinae), forskjellen ligger i noen små detaljer. Seljebladbille mangler jevn behåring på alle antennens ledd, det fjerde til sjette leddet har noen lengre hår på framsiden. Bakkanten på halsskjoldet har en fin avsatt kant.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten, vanligvis løvtrær i slektene Salix.

Seljebladbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]