Seksflekket bloddråpesvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Seksflekket bloddråpesvermer
Nomenklatur
Zygaena filipendulae
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
seksflekket bloddråpesvermer, vanlig bloddråpesvermer
Hører til
bloddråpesvermere,
sommerfugler
Økologi
Utbredelse: den palearktiske sone
Seksflekket bloddråpesvermer fotografert i Hurum, Buskerud.

Seksflekket bloddråpesvermer (Zygaena filipendulae) er en sommerfugl som tilhører familien bloddråpesvermere (Zygaenidae). Den finnes spredt nord til Nordland i Norge, og er den vanligste bloddråpesvermeren i lavlandet i Sør-Norge. Som andre bloddråpesvermere, er den giftig.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 28 – 39 mm), skarpt farget blåsvart og rød sommerfugl. Den kjennes fra lignende arter på at forvingen har seks røde flekker. Kroppen er svart med en litt blålig, silkeaktig glans. Forvingen er metallisk blåsvart med seks, parvis ordnede, skarpt røde flekker. Bare de to ytterste er noen ganger delvis sammenvokste. Bakvingen er skarpt rød med svart ytterkant. Larven er kort og trinn, lyst gul med en rad av svarte flekker langs hver side av ryggen. Den er kledt med kvaster av korte, hvite hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den lever på blomsterenger, lysninger i skogen, veikanter og andre urterike, åpne områder. Larvene utvikler seg på tiriltunge (Lotus corniculatus), sjeldnere på andre planter. Når den er utvokst, forpupper den seg i en karakteristisk, glatt, gul kokong som sitter klistret inntil et strå. De voksne sommerfuglene flyr i solskinn en kort periode i juli eller august. Perioden med høy aktivitet av denne arten varer bare noen dager. Som hos mange andre bloddråpesvermere varierer bestandene mye fra år til år.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt over det meste av Europa østover til Kaukasus, og i Syria og Iran. I Norge er den ganske vanlig i Sør-Norge nord til Møre og Romsdal, selv om den ser ut til å mangle i noen områder. Dessuten finnes det noen små bestander på Helgeland og i Lofoten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nielsen, T.R. (2004). «Eksotisk insektliv i Rogaland» (PDF). Stavanger Museums Årbok. 113: 91. Arkivert fra originalen (PDF) 9. mars 2014. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Norges sommerfugler, seksflekket bloddråpesvermer: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Zygaena filipendulae på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]