Seks fot under

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Seks fot under
orig. Six Feet Under
Generell informasjon
SjangerDrama / Komedie
Prod.landAmerikansk
Sesonger5
Episoder63
Lengde60 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendePeter Krause
Michael C. Hall
Frances Conroy
Lauren Ambrose
Mathew St. Patrick
Freddy Rodriguez
Rachel Griffiths
Bak kamera
Skaper(e)Alan Ball
ProdusentAlan Ball
MusikkRichard Marvin
Prod.selskapHBO
Sending
Periode200323. mars 2007
TV-kanalHBO
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Seks fot under (engelsk originaltittel: Six Feet Under) var en amerikansk TV-serie som gikk fra 2001 til 2005 i USA. I Norge er det NRK som har sendt serien fra 2003 til 2007. Den ble produsert av Alan Ball, Alan Poul, Robert Greenblatt og David Janollari. Serien handler om et familiedrevet begravelsesbyrå, Fisher & Sons Funeral Home, og tar for seg livene til familien Fisher. Handlingen er lagt til Los Angeles i nyere tid.

Six Feet Under ble produsert av Actual Size Films og Greenblatt/ Janollari Studio. Den første episoden ble sendt på HBO i 2001 og serien ble senere sendt i USA av kabelkanalen Bravo og dessuten i mange andre land. Seriens siste episode ble sendt 21. august 2005.

Serien fikk svært positiv kritikk fra blant annet Variety, The Hollywood Reporter og The New York Times[1], og har også fått positiv omtale av både andre TV-selskaper og begravelsesbyråer. Serien har blitt omtalt som en av de beste TV-seriene noensinne.[2] Til sammen vant serien 3 Golden Globe Award, 9 Emmy Awards og Best Supporting Actress i 2002. Frances Conroy fikk Best Actress in a Drama i Golden Globes i 2004. Serien vant også Screen Actors Guild-prisen i 2003 og 2004 for Best Ensemble for a Drama Series.[3]

Sammendrag av seriens handling[rediger | rediger kilde]

Nate Fisher (spilt av Peter Krause) er sønn av en begravelsesagent og blir etter dennes død, noe motvillig, medeier i firmaet sammen med sin bror David Fisher (spilt av Michael C. Hall). Fisher-familien består også av moren Ruth Fisher (Frances Conroy) og søsteren Claire Fisher (Lauren Ambrose). Andre viktige personer er familiens venn og medarbeider Fredrico Diaz (Freddy Rodriguez), Nates kjæreste Brenda Chanowith (Rachel Griffiths) og Davids kjæreste Keith Charles (Mathew St. Patrick).

På ett nivå er serien et konvensjonelt familiedrama som tar for seg emner som forhold mellom mennesker, utroskap og religion. På et annet nivå er serien kjennetegnet av at den setter døden i fokus, og utforsker denne på mange nivåer; personlige, religiøse og filosofiske. Hver episode starter med et dødsfall (alt fra drukning, hjerteinfarkt eller krybbedød) og dette dødsfallet slår an tonen for resten av episoden. Dette tillater personene å reflektere over deres lykke og ulykke på måter som blir sett i lys av det relevante dødsfallet og dets etterspill. Serien har også en kraftig dose mørk humor og surrealisme.

Et tilbakevendende trekk i serien består av at en av personene har en imaginær samtale med personen som døde i begynnelsen av episoden. Noen ganger er samtalen med en tilbakevendende person, særlig Nathanial Fisher sr. som døde i første episode. Seriens skaper, Alan Ball, har uttalt at dette trekket viser hovedpersonens indre dialog ved å fremstille det som en vanlig samtale. Allikevel (som for eksempel med Nathanial Fisher sr. på slutten av siste episode i første sesong) er det noen ganger ingen levende karakter som ser eller samhandler med den døde karakteren. Ved mange anledninger har de døde personene informasjon som de levende ikke kan ha, og derfor representerer de kanskje spekulasjon hos de levende om problemer som aldri fikk noen løsning før de angjeldende personer gikk bort. De tilsynelatende hverdagslige samtalene med de døde er også et genretrekk i magisk realisme.

Hovedtemaer i serien[rediger | rediger kilde]

Serien setter dødelighet i fokus og ser på livene til dem som må hanskes med den hver dag. Da Alan Ball ble spurt om konseptet i serien snakket han om de viktigste spørsmålene som piloten til serien tok opp:

Hvem er disse menneskene i begravelsesbyråene som vi betaler for å hanskes med døden for oss? Hva gjør det med deres egne liv - å vokse opp i et hjem der det er døde kropper i kjelleren, å være barn og overraske faren din med et lik liggende på et bord; åpnet opp og han som arbeider på det? Hva gjør det med deg?[4]

Six Feet Under bruker Fisher-familien for å svare på disse spørsmålene. Gjennom fem sesonger og 63 episoder opplever hovedpersonene kriser som er i direkte relasjon til deres miljø og den sorgen de har opplevd. Alan Ball relaterer disse opplevelsene så vel som valget av episodetitler til den vedvarende underteksten i serien[5]:

Six Feet Under refererer ikke bare til å bli begravet som en død kropp, men til grunnleggende følelser og emosjoner som ligger under overflaten. Og når man er omgitt av død så virker det som at for å få en motbalanse så trenges det en viss intensitet i opplevelser; et behov for å flykte. Det er Nate med sin jakt på kvinner; det er Claire og hennes eksperimenter med farlige gutter og farlige stoffer; og det er Brendas hele seksuelle mani; det er David som har sex med en prostituert i et offentlig rom; det er Ruth som har forhold etter forhold; det er livskraften som tvinger seg opp gjennom all lidelse og sorg og depresjon.

Karakterer og skuespillere[rediger | rediger kilde]

Hovedpersoner
Skuespiller Karakterer Forhold
Peter Krause Nathaniel Samuel "Nate" Fisher jr. Eldste sønn av Ruth og Nathaniel, medeier i Fisher & Diaz; gift med Brenda Chenowith; enkemann etter Lisa Kimmer; far til Maya Fisher (med Lisa) og Willa Chenowith (med Brenda).
Michael C. Hall David James Fisher Nesteldste barn av Ruth og Nathaniel; medeier i Fisher & Diaz; ektemann (senere enkemann) til Keith Charles; adopsjonsfar til Durrell og Anthony. Dør i 2044, 75 år gammel under en piknik i Echo Park.
Frances Conroy Ruth Fisher Matriarken i Fisher-familien; tidligere kone/livslang partner med George Sibley og enke etter Nathaniel; mor til Nate, David og Claire. Dør i 2025 på et sykehus omgitt av Claire, David og George.
Lauren Ambrose Claire Simone Fisher Yngste barn til Ruth og Nathaniel; familiens kunstner som en kortere periode arbeidet som sekretær. I seriens siste episode og i hennes nekrolog på HBOs nettside antydes det at hun blir en suksessrik fotograf og lærer. Kone og siden enke etter Ted Fairwell. Dør 102 år gammel i 2085.
Freddy Rodriguez Federico Diaz Forretningspartner og balsamerer i Fisher & Diaz sammen med Nate og David; ektemann til Vanessa; far til Julio og Augusto. Han startet som ansatt i Fisher and Sons og ble senere grunnlegger av Diaz Family Mortuary i 2005. Dør 75 år gammel i 2049 på et cruiseskip der Vanessa også er tilstede. Det antydes at dødsårsaken er hjerteattakk. Han var med i 62 av 63 episoder; da han ikke deltok i første sesongs første episode.
Mathew St. Patrick Keith Charles Tidligere Los Angeles politimann senere i et privat sikkerhetsselskap; grunnla Charles Security Company; Davids ektemann; adoptert far til Anthony og Durrell. Skutt ned og drept i 2029 61 år gammel av en gjeng ranere i det han losset en pansret bil, som tilhørte firmaet han eide.
Justina Machado Vanessa Diaz Registered nurse; tidligere ansatt ved Bay Breeze Nursing Home i Sherman Oaks. Skolekjæreste og kone til Federico; mor til Julio og Augusto.
James Cromwell George Sibley Geolog/professor; Ruths andre ektemann og senere enkemann etter henne; far til Brian, Maggie og Kyle. George lider av en udiagnostisert paranoia som gjør at han til tider må ha elektrosjokkbehandling.
Rachel Griffiths Brenda Chenowith Datter til Margaret og Bernard Chenowith; søster til Billy. Tidligere shiatsu-terapeut; senere kognitiv terapeut. Kjæreste med, senere kone til, senere enke etter Nate Fisher. Senere gift med Daniel Nathanson (hun blir vist sittende med ham i siste episodes epilog). Mor til Willa Fisher Chenowith og stemor til Maya Fisher og mor til Forrest Nathanson. Dør i 2051 82 gammel. Hun var med i alle episoder unntatt tre i tredje sesong siden skuespilleren som spilte henne, Rachel Griffiths, ble gravid i 2002. Skuespillerens andre graviditet i 2004 ble skrevet inn i serien.

Tilbakevendende karakterer[rediger | rediger kilde]

Kjente gjesteskuespillere[rediger | rediger kilde]

Familien Fishers familietre[rediger | rediger kilde]

 
 
Nathaniel Fisher Sr.
 
 
 
Ruth Fisher
 
Sarah O'Connor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
George Sibley
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brian Sibley
 
Maggie Sibley
 
Kyle Sibley
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Claire Fisher
 
David Fisher
 
Nate Fisher
 
 
 
 
 
 
Lisa Kimmel Fisher
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ted Fairwell
 
 
 
 
Keith Charles
 
 
 
 
Brenda Chenowith
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Durrell Fisher-Charles
 
Anthony Fisher-Charles
 
 
Willa Fisher Chenowith
 
 
Maya Fisher

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ New York Times, The Year in Television, The Critics' Choices
  2. ^ Life and Loss: The Impact of Six Feet Under, DVD feature, Six Feet Under: The Complete Fifth Season
  3. ^ "Awards for Six Feet Under" IMDB.com. Accessed 25 December 2006.
  4. ^ Six Feet Under: In Memoriam Interview Arkivert 30. september 2009 hos Wayback Machine.
  5. ^ Final episode Audio Commentary with Alan Ball, Six Feet Under: The Complete Fifth Season DVD

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]