Hopp til innhold

Stemmeskuespiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Seiyū»)
Et svart-hvitt bilde med seks personer som står og sitter rundt én mikrofon for en direktesending av et hørespill. En mann som ikke er en skuespiller holder et utvalg objekter for å skape lydeffekter på farta.
Kringkasting av et hørespill fra NBC i 1907, med diverse stemmeskuespillere og én foley-artist.

En stemmeskuespiller er en skuespiller som benytter sin stemme for å spille en figur eller for å formidle informasjon til et publikum. En skuespiller av denne typen kan i noen tilfeller også kalles for en dubber (for oversatte lydspor[a]) eller en seiyū (om japanske utøvere[b]).

Stemmeskuespillere kan bli brukt for figurer som er animerte eller som ikke er til stede for publikum, og kan bli brukt i flere typer verk som blant annet filmer, tegneserier og -filmer, videospill, dokumentarer, reklamer, lydbøker, hørespill og dukketeater. De fleste stemmeskuespillere arbeider som frilansere.[2]

Noen eksempler på stemmeskuespillere er Dan Castellaneta (Homer Simpson), Betty Lou Gerson (Cruella de Vil), Charles Martinet (Mario), Anna-Lisa Kumoji (norsk stemme for Louisa i Encanto) og Siri Nilsen (norsk stemme for Azula i Avatar: Legenden om Aang).

Type nummerering
  1. ^ En stemmeskuespiller som er med på å oversette et verk til et annet språk enn originalspråket kalles for en dubber.[1]
  2. ^ I Japan kalles stemmeskuespillere for seiyū (声優), og begrepet kan forekomme når det er snakk om anime (japanske animasjonsverk) utenfor Japan.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Ordbøkene.no - Bokmålsordboka og Nynorskordboka». ordbokene.no (norsk). Besøkt 3. november 2022. 
  2. ^ «Kommentar: Å stemmelegge spillfigurer er en kreativ levevei på godt og vondt». Gamer.no (norsk). Besøkt 3. november 2022. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]