Scraptia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scraptia
Nomenklatur
Scraptia
Latreille, 1807
Populærnavn
vedblomsterbiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieTenebrionoidea[2]
Økologi
Antall arter: ca. 160, én i Norge
Habitat: terrestrisk, gjerne på blomster
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Scraptia' er en slekt av blomsterbiller som er vanlige å finne på blomster. Disse billene ligner på broddbiller (Mordellidae) eller på visse vedborere (Melandryidae). Larvene lever i død ved.


Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (1 – 13,5 mm, de fleste 2 – 6 mm), avlange biller. Oversiden er kledt med korte hår og er matt på grunn av kraftig mikroskulptur. På farge er de gulaktige, brunlige, eller svarte, brystskjoldet er av og til rødt. Billenes underside er mer hvelvet enn oversiden, sett fra siden kan de nærmest beskrives som bananformede. Hodet er forholdsvis lite og rundt og holdes nedoverrettet, slik at det er lite synlig ovenfra når billen er i live (biller i samlinger er som oftest preparert med hodet fremstrakt). Fasettøynene er ovale, hos underfamilien vedblomsterbiller er de innskåret i fremkanten. Antennene er omtrent så lange som hodet og brystskjoldet til sammen, 11-leddete, fortykkede mot spissen, men uten en tydelig kølle. Hos underfamilien blomsterbiller (Anaspidinae) er de svarte med gul rot. Hodet er skarpt innsnevret bakerst, særlig hos underfamilien blomsterbiller, som har en tydelig "krage". Brystskjoldet er vanligvis bredere enn langt, ved roten like bredt som dekkvingene. Sidene er rundede, sidekantene er antydede bakerst, men helt utvisket lenger framme. Dekkvingene er avlange og noe flate. I motsetning til hos broddbiller (Mordellidae) dekker de hele bakkroppen. De mangler punktrekker, men har som oftest en markert, tverr-rynket mikroskulptur. Beina er nokså lange, særlig føttene (tarsene). For- og mellomføttene er fem-leddet, bakføttene fire-leddet. Hos underfamilien blomsterbiller (Anaspidinae) har mellom- og bakbeina avflatede, brede lår og legger. Leggene har et par lange, lyse sporer ytterst. Bakføttene (metatarsi) er lengre enn leggene (tibiae), fotleddene er sylindriske og gradvis smalere og kortere utover. Det innerste fotleddet alene er nesten like langt som leggen. På forføttene er to av leddene tolappede. Larvene er avlange, lyse, med nokså lange bein.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i morken, død ved eller under barken på døde trær. De voksne billene finner man ofte på blomster, for eksempel ulike skjermplanter og mjødurt, der de spiser pollen. Disse små, slanke billene er livlige og kjappe.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Liste over artene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. oktober 2020. Besøkt 17. oktober 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 17. oktober 2020. Besøkt 17. oktober 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Scraptia fuscula: [1]. Larve: [2]