Sandy Hook fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandy Hook fyr

Sandy Hook fyr,
(2004)
FylkeNew Jersey
Opprettet11. juni 1764
Fyrtårn
Høyde31 m
ByggematerialeNaturstein
Fyrlys
LyskarakterF W 24h/24h
Lyshøyde27 m
Lysvidde19 nautiske mil (35 km)
Status
EierDen amerikanske kystvakten
Automatisert1965
Kart
Sandy Hook fyr
40°27′43″N 74°00′07″V

Sandy Hook fyr, beliggende omtrent 2,4 km inne på land fra tippen av øya Sandy Hook i New Jersey, er det eldste virksomme fyrtårnet i USA.[1] Det ble designet og bygd den 11. juni 1764 av mureren Isaac Conro fra New York City. På den tiden sto det 150 meter fra tippen av Sandy Hook, men grunnet kystdrift, vekst forårsaket av sand som driver med havstrømmene og bygget opp landet, ligger det nå nesten 2,4 km innenfor spissen av Sandy Hook.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fyret ble bygd for å gi assistanse til skip som gikk mot sørenden av havnen i New York. Det ble opprinnelig kalt for New York fyr ettersom det ble finansiert av lotteri i New York og ved en skatt på alle skip som la til kai i New Yorks havn. Fyrtårnet sto imot et angrep av Benjamin Tupper, offiser i den kontinentale armé da fyret også ga hjelp til britiske krigsskip.[2] Det ble til sist okkupert av britiske soldater under den amerikanske uavhengighetskrigen.

Bortimot to år etter at staten New York ratifiserte USAs grunnlov ble fyret overført til føderal autoritet. George Washington til senatet den 5. april 1790: «Jeg har rettledet min privatsekretær til å legge fram for dere kopier av tre lover til lovgivningen til New York ... En lov for overdragning i USA fyrhuset og landet herunder tilhørende Sandy Hook.»[3] Fyrhuset ligger innenfor festningsområdet Fort Hancock.

I 1990 utstedte United States Postal Service (den amerikanske postverket) et 25 cent frimerke med Sandy Hook fyr som motiv.[4]

Dagens fyr[rediger | rediger kilde]

Sandy Hook fyr som ble restaurert våren 2000 er en del av Sandy Hook-enheten av rekreasjonsområdet Gateway National Recreation Area som er administrert av National Park Service, den føderale etaten som administrerer alle nasjonalparker i USA. Sju dager i uka tilbyr skogforvaltere gratis turer hver halvtime mellom kl. 13.00 og 16.30.

I populærkulturen[rediger | rediger kilde]

Den 18. september 2009 ble Sandy Hook fyr filmet som fiktivt bakteppe for siste episode den såpeoperaen i USA som har vært sendt lengst, Guiding Light.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Oldest Lighthouse in the United States» Arkivert 13. oktober 2016 hos Wayback Machine., 12. juli 2007
  2. ^ Sandy «Hook Lighthouse, New Jersey», Lighthousefriends.com
  3. ^ A Compilation of the Messages and Papers of the Presidents. Bureau of National Literature, Inc. bind 1, s. 67
  4. ^ «Stamp Series» Arkivert 10. august 2013 hos Wayback Machine., United States Postal Service.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]