Sandås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Sandås er et boligstrøkRødtvet i bydelen Grorud, i Groruddalen i Oslo [1]. Stedsnavnet brukes gjerne om villaområdene vest og nordvest for Rødtvet gård. Boligfeltet strekker seg inn mot grensa til Lillomarka med Sandåssletta og Hestehagene. Derfra er det inngang til flere tur- og sykkelstier, blant annet gjennom skogen til Årvoll og Tonsenhagen.

Sandåsveien løper ut fra Rødtvetveien (Rødtvet skole har adresse Sandåsveien 1). Området som i dagligtale omtales som Sandås begynner like før krysset ved Hans Aanruds vei, men også adressene i nord, i Sølve Solfengs vei og Hestehagen, regnes gjerne til Sandås. Av øvrige veier i strøket kan nevnes Sidsel Sidsærks vei, Bjerkastien og Furer Nymos vei.

Navnet Sandås kommer av en tidligere husmannsplass, eller egentlig to plasser, under Rødtvet gård. Disse eiendommene ble skilt ut fra hovedbølet i 1878, og en arbeiderbolig ble på slutten av 1800-tallet oppført med bruksnummer ni (9) på Rødtvets gårdsnummer 90 (90/9). Dette tilsvarer i dag tomten med adresse Sandåsveien 43 som i likhet med hovedbølet er oppført i Byantikvarens register (nr. 9 i SEFRAK-registeret). Plassen er både endepunkt og hovedpunkt for Sandås-området.[2]

Sandåssletta og Hestejordene[rediger | rediger kilde]

På Sandås finner man friområdet Sandåssletta med klatrepark, fotballbane/skøytebane og lekeapparater. Like sørvest for Sandåssletta ligger Hestejordene, et kulturlandskap i skogen like innenfor Markagrensen. Dette er en av de få gjenværende englandskapene fra den tiden Groruddalen var et jordbruksområde. Før utbyggingen av områdene beitet hester og kyr fra bondegårdene Linderud og Rødtvet her. Den gamle grensen mellom de to gårdene gikk langs Rødtvetbekken. Området brukes fortsatt i dag til beite, fortrinnsvis for hester [3]

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

Hestejordene står på Byantikvarens gule liste på grunn av deres kvaliteter som verneverdig kulturminne. Grunneier er Forsvarsbygg. En skjøtselsplan for området ble utarbeidet i 2007 i et samarbeid mellom Lillomarkas venner, Sandås Vel og Natur videregående skole. Målet med planen var å holde jordene og skogen omkring åpne og bevare området attraktivt for lokalbefolkningen, samt å bevare naturmangfoldet og kulturminnene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]