Samuel George Hobson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Samuel George Hobson
S G Hobson.JPG
Født4. februar 1870[1]
Død4. januar 1940[1] (69 år)
Beskjeftigelse Politiker

Samuel George Hobson (født 4. februar 1870 i Bessbrook i grevskapet Armagh i Nord-Irland, død 4. januar 1940) var en fremtredende laug-sosialistisk teoretiker.

Hobsen fikk sin utdannelse blant Vennenes samfunn i Saffron Walden i Essex, og senere i Sidcot, Somerset.

Etter å ha flyttet til Cardiff, ble han en aktiv sosialist og sluttet seg til Fabian Society. Den 24. januar 1893 deltok han i grunnleggelsen av det Independent Labour Party som fikk 28 seter i det britiske parlamentet under parlamentsvalget i 1895. Hobson var i 1895 partiets kandidat fra valgkretsen Bristol East. Dette partiet var tilknyttet Labour Party ved dets dannelse i 1906, og utgjorde store deler av partiets aktivister frem til 1918.

Hobson var skribent i partiets avis Labour Leader, og ble i 1900 valgt inn i ledelsen av Fabian Society. Han var også i noen år medlem av Bristol Socialist Society.

Under parlamentsvalget i 1906 var han registrert som kandidat for «Independent Labour» i valgkretsen Rochdale. På dette tidspunktet var han erklært motstander av den sosialdemokratenes støtte til parlamentarismen, og ønsket å skape et rent sosialistisk samfunn basert på laug-sosialisme.

I 1910 forlot Hobson Fabian Society, og ble skribent i Alfred Richard Orages magasin The New Age, hvor han forsvarte laug-sosialismens idéer. I 1914 ble hans artikler i dette magasinet samlet under navnet National Guilds: an Inquiry into the Wage System and a Way Out («Nasjonale laug: Et studium av lønns-systemet og veien ut av det»).

Hobson ønsket å erstatte frie fagforeninger med statlige «laug», som ovenfra-nedad dikterte ulike yrkesgruppers lønninger og arbeidsvilkår. Laug-sosialismens endelige målsetning var å erstatte parlamentarisme, politiske partier og frie fagforeninger med et totalitært sosialistisk samfunn, der «industri-laug» skulle være organiserende og regjerende organer.

Hobson deltok i grunnleggelsen av National Guilds League, men på grunn av uenigheter med George Douglas Howard Cole angående strategi, kombinert med at magasinet The New Age begynte å støtte idéene om «sosial kreditt», opphørte hans teoretiske arbeid.

I løpet av denne perioden var Hobson involvert i ulike former for næringsvirksomhet, deriblant som leder av en bananplantasje og som redaktør av et tidsskrift som hjalp til med investeringer. Han prøvde også å organisere et bygningslaug, uten å lykkes.

Hobson utga sine memoarer under tittelen Pilgrim to the Left – Memoirs of a Modern Revolutionist i 1938.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Samuel George Hobson, w65443w5

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Samuel George Hobson (redaktør: Alfred Richard Orage): National Guilds: An inquiry into the wage system and the way out, G.Bell and Sons, London, 1914
  • Samuel George Hobson: Pilgrim to the Left – Memoirs of a Modern Revolutionist, Longmans, Green & Co., London, 1938

Se også[rediger | rediger kilde]