Sampan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
To sampaner i Shanghai.
Sampaner til fuzhoutankaer på en elv i Fuzhou
En liten sampan på Yangtzefloden

En sampan (kinesisk: 舢板, pinyin: Shānbǎn) er en flat og bred rorbåt eller seilbåt som er nokså utbredt i Øst-Asia. Som en liten båt på mellom 3,5 og 4,5 meter i lengde er den meget populært i Kina, Thailand og andre land i lukket farvann og på elver samt kyststrøk til fiske, elvetransport, havnetjenester og som husbåt. Men betegnelsen på sampanen er så generalisert at den betegnet et meget stort antall ulike typer tilpasset forskjellige opphaver og ulike forhold.

Sampanens opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Betegnelsen sampankantonesisk betyr «tre planker» som en indikasjon på båttypens opprinnelighet, fra ordene sam (tre) og pan (planke). Den opprinnelige sampanen hadde et skrog med et bunnbord laget i ett stykke festet til to border som utgjorde sider av skroget. Dette skapt en meget praktisk båtdesign som har eksistert i flere årtusener helt siden den første avbildning på stein var laget av en båt som minnet om sampanen i Han-dynastiet 25. f.kr til 221 e.Kr. Den første faktiske avbildningen av en sampan som kunne identifiseres er fra en gravplass i Shandong fra 147 e.Kr.

Kina i likhet med flere land i Øst-Asia er gjennomskåret av store elvesystemer som skulle fungere som et bindeledd mellom befolkede strøk i uminnelige tider likesom de tidlige sivilisasjoner, og topografien i landet skulle dermed bestemte utviklingen av mange ulike farkoster som deles i to generelle begreper, sampan og djunke. Båtenes vanligste særtrekk på de kinesiske elvesystemene er den lange stevnsåren som fremdrift kalt yuloh plassert på akterenden. Den enslig roeren kan styre seg og sin båt framover ved hjelp av åretypen som fungere både som styreinstrument og som håndåre uten å måtte tas opp av vannet. I nyere tid har dette blitt erstattet med påhengsmotorer.

Sampanen som seilbåt[rediger | rediger kilde]

En indonesisk sampan nord for Java

Som en båttype som normalt var benyttet som rorbåt eller båt ved bruk av stake har ikke sampaner i elvefart og på innsjøer seilføring. Men i kystnære strøk og med kort adgang til havet hadde en egne type sampan blitt utviklet med en eller to master med en enslig seil hver tatt fra djunkens seilriggingen.

Sampanen normalt er en åpen båt som kan ha halvdekk eller overbygninger som en eller flere kabiner, men det finnes versjoner med dekk fra baug til hekk. Enten hadde man beholdt yuloh-åren som styreinstrument eller erstattet denne med et stevnsror som kan tars opp på grunne farvann. Denne båttypen hadde spredt seg til andre land i sørøstlige Asia.

Forskjellige navn[rediger | rediger kilde]

Tross den samme betegnelsen internasjonalt sett, har de ulike varianter av båttypen forskjellige navner utenfor Kina som vietnamesisk tam-ban, som også betyr det samme som sampan. I Malaysia het denne kolek, annetsteds i Øst-Asia het båten også champana, champan, sampane, siampan, sampaan og sampang i forskjellige språk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]