Salar de Uyuni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Salar de Uyunis beliggenhet
Salar de Uyuni

Salar de Uyuni er verdens største saltslette[1] med en overflate på 10 582 km².[2] Den ligger på punaen sørvest i Bolivia i departementene Potosí og Oruro omtrent 3650 meter over havet. De rikeste mineralforekomstene i saltsletten er halitt og gips.[1] Saltsletten er omtrent 25 ganger større enn Bonneville Salt Flats.

I regntiden kan saltsletten i noen områder være dekt av vann på overflaten, opp til flere desimeter dypt. Fra slutten av juni til starten på regntiden i begynnelsen av desember er sjøen tørr. Kjøretøy kan da ferdes på Salar de Uyuni, med unntak fra sølete strandsoner og individuelle vannøyer.

Området er et viktig habitat og hekkeområde for tre søramerikanske flamingoarter: Chileflamingo, punaflamingo og andesflamingo.

Dannelse[rediger | rediger kilde]

For omtrent 40 000 år siden var området en del av en gigantisk forhistorisk innsjø kalt Minchin. Da innsjøen tørket ut, etterlot den seg to moderne innsjøer, Poopósjøen og Uru Uru-sjøen, samt to store saltsletter, Salar de Coipasa og den større Salar de Uyuni.

Økonomisk betydning[rediger | rediger kilde]

Saltproduksjon på Salar de Uyuni

Det antas at Salar de Uyuni inneholder 10 milliarder tonn salt, derav under 25 000 tonn utvinnes årlig. Salar de Uyuni tiltrekker seg et stort antall turister på grunn av landskapet, og det har blitt bygget et salthotell midt på saltsletten. Den isolerte øya Isla del Pescado er en av flere indivuelle øyer der, og er et viktig turistmål. Siden sletten er så flat er det også en viktig transportrute over det bolivianske Altiplano.[1]

Salar de Uyuni inneholder halvparten av verdens kjente reserver av litium, et metall som brukes i litium- og litium-ionbatterier. Det foregår i dag ingen utvinningsanlegg der og den bolivianske regjeringen ønsker ikke å la utenlandske selskaper utnytte ressursene, men ønsker i stedet å bygge sitt eget pilotanlegg.[3]


Kalibrering av satellitter[rediger | rediger kilde]

Salar de Uyuni fra verdensrommet med vulkanen Tunupa i midten. Rester etter en kyst er synlige i saltformasjoner (nederst til høyre), noe som viser at sletten av og til dekkes med vann.

På grunn av Salar de Uyunis størrelse, jevne overflate, høy grad av refleksjon på vanndekte områder og minimal høydeforskjell gjør saltsletten til et ideelt mål for å teste og kalibrere utstyr på satellitter som brukes for å studere Jorda.[4] I tillegg til å være en utmerket overflate, er også atmosfæren så klar, og luften så tørr, at overflaten virker opp til fem ganger bedre for kalibrering av satellitter enn bruk av havområder.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Salar de Uyuni, Bolivia» (engelsk). NASA Earth Observatory. 12. desember 2005. Arkivert fra originalen 22. september 2008. Besøkt 20. desember 2008. 
  2. ^ «Uyuni Salt Flat» (engelsk). Encyclopædia Britannica. Besøkt 20. desember 2008. 
  3. ^ Damian Kahya (9. november 2008). «Bolivia holds key to electric car future». BBC News. Besøkt 20. desember 2008. 
  4. ^ «The Hills And Valleys Of Earth's Largest Salt Flat» (engelsk). GPS Daily. 29. november 2007. Besøkt 20. desember 2008. 
  5. ^ Hand, Eric (30. november 2007). «The salt flat with curious curves» (engelsk). Nature. Besøkt 20. desember 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]