Hopp til innhold

Saftmelde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saftmelde
Nomenklatur
Suaeda maritima
(L.) Dumort.
Populærnavn
saftmelde
Hører til
Suaeda,
amarantfamilien,
Caryophyllales
Økologi
Habitat: havstrender
Utbredelse: i snever betydning europeiske kyster

Saftmelde (Suaeda maritima) er en ettårig urt i amarantfamilien.

Den er glatt og blir omtrent 30 cm høy. Den er først blågrønn, men blir så purpurfarget og til slutt klart rød. Bladene er kjøttfulle, linjeformede og 10–50 mm lange. Blomstene er små, grønne og sitter 1–3 sammen i bladhjørnene. Det er to arr. Planten vokser på havstrender, spesielt på mudderbunn og i strandenger.

Arten Suaeda maritima er nå snevret inn til å kun omfatte plantene som vokser langs de europeiske kystene mot Atlanterhavet, Nordsjøen, Østersjøen og Middelhavet. Steppeplantene fra Øst-Europa og Sentral-Asia har fått status som egne arter. I Norge er saftmelde ganske vanlig fra Østfold til Rogaland; den mangler nesten helt på Vestlandet, men er vanligere igjen i Nordmøre, Trøndelag og sørlige del av Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Blomster
  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 78–79. ISBN 82-512-0355-4. 
  • P. Uotila (2011). «Suaeda maritima». Chenopodiaceae (pro parte majore). – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 17. april 2016. 
  • «Saltört». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 13. juli 2022. Besøkt 17. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]