Saemangeumdemningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saemangeumdemningen
Hangul새만금 방조제
Hanja새萬金防潮堤
Revidert romaniseringSaeman(-)geum bangjoje
McCune-ReischauerSaeman'gŭm pangjoje
Saemangeumdemningen.
Området der Saemangeumdemningen ligger i dag, før byggearbeidene startet.

Saemangeumdemningen er en demning som ligger på Koreahalvøyas vestkyst. Den er verdens lengste[1] menneskeskapte dike med sin over 33 km lengde. Mellom demningens endepunkter skal det gjenvinnes 400 km² sjøbunn fra Vesthavet og det tidligere Saemangeumestuaret.

Sørkoreanske myndigheter vedtok prosjektet i 1991, som ligger like sør for industribyen Gunsan i provinsen Nord-Jeolla, 270 km sør for Seoul. Formålet var å gjenvinne 400 km² til bruk som landbruksjord, samt etablere et ferskvannsreservoar.

Det er investert nesten to billioner sørkoreanske won i konstruksjonsarbeidet, senere 220 milliarder won på å styrke konstruksjonen og ytterligere 1,31 billioner won på å omforme tidevannsflatene til landbruksjord og vannreservoar. I demningen er det anlagt to sluser for å slippe båttrafikk igjennom. Arbeidet innenfor demningen vil fortsette fram til 2020.

Prosjektet ble ikke lansert uten motargumenter. Miljøvernere mener oppdemningen som få negative konsekvenser for det lokale miljøet og har forsøkt å stanse arbeidene, uten å lykkes. Men Sør-Koreas høyesterett stanset arbeidene midlertidig i 1999 og 2005.[2][3] I april 2006 ble det viktigste arbeidet ferdigstilt, selve demningen. Den er 500 meter lengre enn Afsluitdijk i IJsselmeer, i Nederland, og derfor for tiden verdens lengste sjø-dike.[4]

Offisielt ble prosjektet åpnet 27. april 2010.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]