Hopp til innhold

Saʿdiene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saʿdiene
السعديون
As-Saʿdiyūn

Flagg
Flagg

Kart over Saʿdiene

Grunnlagt1549 (Julian)
Opphørt1659
HovedstadTārūdānt, deretter Murrākuš
StyreformMonarki
StatsoverhodeSultan
Offisielle språkBerberske språk, arabisk
ReligionSunniislam, sufisme
Eksisterte1509/15541659

Sultan Aḥmad al-Manṣūr.

Saʿdiene (arabisk: السعديون DIN: as-Saʿdiyūn) var et marokkansk dynasti som varte fra Muḥammad aš-Šaiḫ overtok makta i 1554 etter å ha beseiret waṭāsidene i slaget ved Tadla, til de ble endelig beseiret av ʿAlawit-dynastiet i 1659. Fra 1509 til 1554 hersket saʿdiene bare over den sørlige delen av Marokko, som de ble anerkjent som herskere over av sine motstandere waṭāsidene i Tadlatraktaten fra 1527.

Saʿdiene hevdet å nedstamme fra Profeten Muḥammad gjennom Fāṭimah og ʿAlī ibn Abī Ṭālibs etterkommere. Saʿdiene kom fra Tagmadert i Drʿā-dalen, fra landsbyen Tidzi, en qsar 10 km nord for Zakūrah. De hevdet å nedstamme fra šarīfer gjennom en forfader fra Yanbuʿ ved Rødehavet, og de gjorde sufismen til en respektabel trosregning i al-Maġrib. Navnet saʿdi kommer fra navnet Saʿd‎ (سعد), som betyr lykke eller frelse. Andre tror navnet kommer fra Banī Zaydān, en šarīf fra Tagmadert som ble gitt navnet av senere generasjoner og maktrivaler, som forsøkte å nekte for deres ḥasanidiske opphav ved å hevde at de i stedet nedstammet fra familien til Ḥamīlah as-Saʿdiyyah, Muḥammads jordmor.

Saʿdienes mest berømte sultan var Aḥmad al-Manṣūr, som bygde al-Badīʿ-palasset i Murrākuš og invaderte og ødela Songhairiket i Sahel. Blant hans største bedrifter var å beseire portugiserne og deres allierte i slaget ved Alcácer Quibir i 1578 og å forsvare landet mot Det osmanske riket. Saʿdi-gravene ble oppdaget i 1917 i Murrākuš (Marrakech).

Herskere[rediger | rediger kilde]

Fra Saʿdi-gravene i Murrākuš.

Saʿdiske prinser av Tagmadert

Saʿdiske sultaner av Marokko

1603-1659: Saʿdiske sultaner av Marokko basert i Murrākuš (Marrakech)

1603-1627: Saʿdiske herskere basert i Fās med bare lokal makt

Autoritetsdata