STS-51-L

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra STS-51L)
Hopp til navigering Hopp til søk
STS-51-L
STS-51-L
Oppdraget
Fartøyets navn: STS-51-L
Romferge: Challenger
Mannskap: 7
Rampe: LC-39B, John F. Kennedy Space Center
Oppskyting: 28. januar 1986
Landing: (planlagt 3. februar 1986)
Oppdragets lengde: 1 minutter 13 sekunder
(planlagt: 6 dager 34 minutter)
Jorda
Apogeum: (planlagt 295 km)
Perege: (planlagt 285 km)
Inklinasjon: (planlagt 28,45°)°
Omløp: (planlagt 96)
Mannskapsbilde
Challenger flight 51-l crew.jpg
Scobee, Smith, Resnik, Onizuka, McNair, Jarvis og McAuliffe.
Navigasjon
Forrige oppdrag
STS-61-C
Neste oppdrag
STS-26
Commons-logo.svg STS-51-L på Commons

STS-51-L var den 25. romfergeferden i det amerikanske romfergeprogrammet og den tiende og siste for romferga Challenger. Ferden startet med oppskyting klokka 11:38 (EST) 28. januar 1986 fra oppskytingsrampe 39B ved John F. Kennedy Space Center i Florida. Oppdraget var å plassere to satellitter i bane; TDRS-2 (Tracking Data Relay Satellite 2) og SPARTAN-203 (en frittflyvende modul som skulle benyttes for å observere fenomener i tilknytning til Halleys komet ved hjelp av to ultrafiolette spektrometere, samt to kamera). CHAMP-programmet (Comet Halley Active Monitoring Program) skulle gjentas senere.

Ferden[rediger | rediger kilde]

Romferga Challenger 73 sekunder etter start.

Ferden forløp normalt til 73 sekunder etter at fergen tok av. Da sviktet begge tetningsringene i den høyre faststoffraketten og slapp gjennom forbrenningsgasser i form av stikkflammer. Dette førte til at den eksterne drivstofftanken som inneholdt oksygen og hydrogen i flytende form, eksploderte. Eksplosjonen ødela Challenger, og hele mannskapet omkom.

Besetning[rediger | rediger kilde]

Christa McAuliffe skulle tatt del i TISP-programmet (Teacher in Space Project, eller Lærer i verdensrommet) og ledet to klassetimer fra verdensrommet. Siden hun var den første læreren som skulle ha deltatt i romfergeprogrammet som astronaut, ble det plassert et symbolsk eple etter hennes navn i ferdemblemet.

Ronald «Ron» McNair hadde før ferden arbeidet med den franske komponisten Jean Michel Jarre med et stykke kalt for Rendez-vous VI. McNair hadde tatt med seg en saksofon for å spille inn det første musikkstykket i rommet. Etter katastrofen døpte Jarre om stykket til Ron's Piece.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]