Hopp til innhold

STS-51-L

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
STS-51-L
Scobee, Smith, Resnik, Onizuka, McNair, Jarvis og McAuliffe.
RomfergeChallenger
Mannskap7
RampeLC-39B, John F. Kennedy Space Center
Oppskyting28. januar 1986
Landing(planlagt 3. februar 1986)
Oppdragets lengde1 minutter 13 sekunder
(planlagt: 6 dager 34 minutter)
Kurs
Apogeum(planlagt 295 km)
Perege(planlagt 285 km)
Inklinasjon(planlagt 28,45°)
Omløp(planlagt 96)
Navigasjon
Forrige oppdragSTS-61-C
Neste oppdragSTS-26

STS-51-L var den 25. romfergeferden i det amerikanske romfergeprogrammet og den tiende og siste for romferga «Challenger». Ferden startet med oppskyting 28. januar 1986 klokka 11.38 lokal tid fra oppskytingsrampe 39B ved John F. Kennedy Space Center i Florida. Kort tid etter oppskytingen eksploderte den eksterne drivstofftanken, og hele mannskapet omkom.

Oppdrag[rediger | rediger kilde]

Oppdraget til ferden var å plassere to satellitter i bane; TDRS-2 (Tracking Data Relay Satellite 2) og SPARTAN-203 (en frittflyvende modul som skulle benyttes for å observere fenomener i tilknytning til Halleys komet ved hjelp av to ultrafiolette spektrometere, samt to kamera). CHAMP-programmet (Comet Halley Active Monitoring Program) skulle gjentas senere.

Ferden[rediger | rediger kilde]

Romferga «Challenger» 73 sekunder etter start.

Ferden forløp normalt til å begynne med. På grunn av lave temperaturer sviktet begge tetningsringene i den høyre faststoffraketten og slapp gjennom forbrenningsgasser i form av stikkflammer. Dette førte til at den eksterne drivstofftanken som inneholdt oksygen og hydrogen i flytende form, eksploderte 73 sekunder etter at fergen tok av. Eksplosjonen ødela «Challenger», og hele mannskapet omkom.

Besetning[rediger | rediger kilde]

Christa McAuliffe skulle tatt del i TISP-programmet (Teacher in Space Project, eller Lærer i verdensrommet) og ledet to klassetimer fra verdensrommet. Siden hun var den første læreren som skulle ha deltatt i romfergeprogrammet som astronaut, ble det plassert et symbolsk eple etter hennes navn i ferdemblemet.

Ronald «Ron» McNair hadde før ferden arbeidet med den franske komponisten Jean Michel Jarre med et stykke kalt for «Rendez-vous VI». McNair hadde tatt med seg en saksofon for å spille inn det første musikkstykket i rommet. Etter katastrofen døpte Jarre om stykket til «Ron's Piece».

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]