Søndagsbokstav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Søndagsbokstav er én av de syv bokstavene A, B, C, D, E, F, G og angir datoen for et års første søndag. Hvis et års første søndag faller på 1. januar, så sier man at årets søndagsbokstav er A, og hvis den faller på 2. januar, så er søndagsbokstaven B, osv. 7. januar er den senest mulige datoen for et års første søndag og søndagsbokstaven er da G.

I dette systemet får hver eneste dag i året tilordnet sin bokstav efter et fast system, der 1. januar alltid har bokstaven A, 2. januar alltid bokstaven B, 3. januar C, og så videre gjennom alle årets dager. Systemet er syklisk, slik at når man er ferdig med den syvende bokstaven, så begynner man på nytt igjen. Således er den 7. januar alltid tilordnet G, 8. januar A , 9. januar B, osv. Deler man årets 365 dager på 7, får man 1 dag som rest. Det betyr at 31. desember alltid har bokstaven A. I skuddår benytter man dobbel søndagsbokstav, der den første benyttes før 1. mars, mens den andre benyttes for årets øvrige dager.

Fordelen med dette systemet er at man da kan benytte den samme kalenderen hvert eneste år. Det eneste man da trenger å vite er årets søndagsbokstav, og man kan med én gang se hvilke datoer som faller på hvilke ukedager. Slike kalendere ble mye brukt i middelalderen før boktrykkekunsten var oppfunnet. I dag brukes systemet imidlertid meget sjeldent, idet kalenderforlagene nå utgir en ny kalender for hvert år.

I tidligere århundre, mens man ennu benyttet den julianske kalenderen, var årets søndagsbokstav viktig for beregningen av årets påskedato. Efter at man gikk over til den gregorianske kalenderen, erstatter et års epakt søndags­bokstaven i påskeberegningen.

Eksempel[rediger | rediger kilde]

I 2007 falt 1. januar på en mandag. Søndagsbokstaven var derfor G. I 2008 falt 1. januar på en tirsdag og søndagsbokstaven var F. Men siden 2008 var skuddår, så benyttet man søndagsbokstaven F for januar og februar og skiftet til E i årets øvrige ti måneder. Vi kan da sette opp følgende lille tabell:

    Søndagsbokstav    År  
       G       2007
      F E      2008
       D       2009
       C       2010
       B       2011
      A G      2012
       F       2013
       E       2014
       D       2015
      C B      2016
       A       2017

Vi ser at skuddårene har fått dobbel søndagsbokstav.

Se også[rediger | rediger kilde]