Søndagsbokstav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Søndagsbokstav er én av de 7 bokstavene A, B, C, D, E, F, G og angir datoen for et års første søndag. Dersom et års første søndag faller på den 1. januar, så sier man at årets søndagsbokstav er A, og dersom den faller på 2. januar, så er søndagsbokstaven B, og så videre. 7. januar er den seneste mulige datoen for et års første søndag og søndagsbokstaven er da G.

I dette systemet får hver eneste dag i året tilordnet sin søndagsbokstav efter et fast system, der første januar alltid har søndagsbokstaven A, annen januar alltid øndagsbokstaven B, tredje januar C, og så videre gjennom alle årets dager. Systemet er syklisk, slik at når man er ferdig med den 7. bokstaven, så begynner man på nytt igjen. Således er den 7. januar alltid tilordnet G, den 8. januar A , 9. januar B, osv. Deler man årets 365 dager på 7, får man 1 dag som rest. Det betyr at 31. desember alltid har søndagsbokstaven A. I skuddår benytter man dobbel søndagsbokstav, der den første benyttes før 1. mars mens den andre benyttes for årets øvrige dager.

Fordelen med dette systemet er at man da kan benytte den samme kalenderen hvert eneste år. Det eneste man da trenger å vite er årets søndagsbokstav, og man kan med én gang se hvilke datoer som faller på hvilke ukedager. Slike kalendere ble mye brukt i middelalderen før boktrykkekunsten var oppfunnet. I dag brukes systemet imidlertid meget sjeldent, idet kalenderforlagene nå utgir en ny kalender for hvert år.

I tidligere århundre, mens man ennu benyttet den julianske kalenderen, var årets søndagsbokstav viktig for beregningen av årets påskedato. Efter at man gikk over til den gregorianske kalenderen erstatter et års epakt søndagsbokstaven i påskeberegningen.

Eksempel[rediger | rediger kilde]

I 2007 falt 1. januar på en mandag. Søndagsbokstaven var derfor G. I 2008 falt 1. januar på en tirsdag og søndagsbokstaven var F. Men siden 2008 var skuddår, så benytter man søndagsbokstaven F for januar og februar og skifter til E i årets øvrige 10 måneder. Vi kan da sette opp følgende lille tabell:

    Søndagsbokstav    År  
       G       2007
      F E      2008
       D       2009
       C       2010
       B       2011
      A G      2012
       F       2013
       E       2014
       D       2015
      C B      2016
       A       2017

Vi ser at skuddårene har fått dobbel søndagsbokstav.

Se også[rediger | rediger kilde]