Séanna Breathnach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Séanna Breathnach
Født1957Rediger på Wikidata
Short Strand
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
PartiSinn Féin
NasjonalitetIrland
Medlem avDen provisoriske IRA

Séanna Breathnach (engelsk Séanna Walsh, født 1957) er en nordirsk republikaner og tidligere medlem av Den provisoriske IRA (PIRA).

Breathnach ble født på Short Strand i det østlige Belfast. Familien bodde en periode på Ravenhill Avenue, men ble tvunget til å flytte av lojalister. Hans oldefar hadde blitt skutt ned og drept av B-Specials i samme område da Nord-Irland ble grunnlagt i 1920-årene.

I 1973 ble Breathnach arrestert sammen med et annet PIRA-medlem mens de ranet en bank for å skaffe penger til organisasjonen. Han ble dømt til fem års fengsel, og fikk som PIRA-medlem Special Category Status og ble plassert i Maze fengsel. Der ble han kjent med blant andre Bobby Sands.

Han ble løslatt i mai 1976. Tre måneder senere ble han arrestert igjen, og tiltalt for besittelse av en rifle. Dommen lød på ti år, og han ble sendt tilbake til Maze. Den britiske regjeringen hadde avskaffet Special Category Status, og fangene hadde derfor begynt en protest hvor de krevde å få tilbake slik status med de fordeler det innebar. Walsh nektet å bære fangeuniform, og ble en av lederne for pleddprotesten. Da sultestreiken begynte i 1981 ble han kommandant for PIRA-fangene i Maze.

Breathnach ble løslatt etter syv år og syv måneder. Etter løslatelsen giftet han seg med Sinéad Moore, som også hadde sittet inne som republikansk fange. De fikk to døtre, og den yngste var bare to måneder da han igjen ble arrestert. Han ble tatt mens han lagde eksplosiver og morterbomber, og ble dømt til 22 års fengsel. Mens han satt i varetekt i Crumlin Road fengsel ble han kommandant for PIRA-fangene der. Da han fylte 42 hadde han sittet halvparten av livet, 21 år, i fengsel.

Han ble løslatt som følge av Belfastavtalen av 1998, og begynte å jobbe for Sinn Féin.

I juli 2005 deltok han på en DVD hvor han leste opp en uttalelse fra IRA Army Council som annonserte slutten på organisasjonens væpnede kamp.