Crumlin Road fengsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Crumlin Road fengsel (Crumlin Road Gaol) er et tidligere fengsel i det nordlige Belfast i Nord-Irland. Det er det eneste viktorianske fengsel i Nord-Irland, og ble nedlagt i 1996.

På grunn av den arkitektoniske og historiske betydningen bygningen har, har den blitt fredet (Grade A listed building). Crumlin Road tinghus på den andre siden av veien er også tatt ut av bruk. Det er en tunnel under veien som forbinder de to, som fanger ble ført gjennom da de var i bruk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fengselet ble tegnet av sir Charles Lanyon og reist mellom 1843 og 1845. Det er tildels inspirert av Pentonville fengsel, som var et av de mest avanserte da det ble åpnet. Crumlin Road fengsel har fire fløyer med opptil fire etasjers høyde, og 640 veller. De første innsatte måtte gå i lenker fra Carrickfergus fengsel i 1846.

Sytten dødsdømte har blitt henrettet i fengselet, den siste ved hengning i 1961.

I de siste tretti årene fengselet var i drift ble det brukt som varetektsfengsel for mistenkte terrorister og paramilitære fanger som ventet på sine rettssaker. Flere fengselsbetjenter ble drept av republikanske eller lojalistiske fanger i løpet av disse årene.

Det er planer om å åpne et museum i fengselet, og det er også ønsker om å bruke det som filmsett ettersom det er et godt bevart eksempel på viktoriansk fengselsarkitektur.

Kjente fanger[rediger | rediger kilde]