Hopp til innhold

Rundering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rundering er en søksøvelse som går ut på at hunden skal finne mennesker som ligger skjult i terrenget. Rundering er en selvstendig gren, men kan også inngå som ett av flere elementer i andre grener, f.eks. i brukshundsport. Rundering inngår dessuten som et viktig element for en militær patruljehund, patruljehund hos politiet og redningshunder. Denne formen for hundesport er dessuten gjerne svært populær for hundene selv.

I rundering må hunden bruke luktesansen både på spor og overvær for å finne eventuelle mennesker (figuranter). Når hunden finner et menneske (figurant) skal den halse eller via bringkobbel fortelle sin hundefører at den har funnet en person. Eventuelle gjenstander eller effekter skal varsles på samme måte, og eventuelt apporteres om hundefører ber om det.

Rundering som konkurranse[rediger | rediger kilde]

I konkurranse går hundefører i midten (langs midtlinja i området som skal runderes) av et ca. 100 m bredt og inntil 800 m langt område. Hundefører sender hunden ca. 50 m ut i terrenget på hver side av seg, for å søke etter mennesker (figuranter). I ytterkant av feltet snur (runderer) hunden og slår tilsvarende ut mot andre siden av området, mens den søker.

I konkurranse bedømmer dommeren det antall figuranter som ble funnent, samt hundens innsatsvilje og evne til samarbeid med sin hundefører. Antall figuranter, lengde på område og søketid man har til rådighet i runderingsområdet avhenger av hvilken klasse man starter i.

Autoritetsdata