IPO

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

IPO (av tysk internationale Prüfungsordnung = internasjonal prøveordning) er en konkurransesport der hund og fører (ekvipasje) konkurrerer i de tre hovedgruppene Gruppe A (Spor), Gruppe B (Lydighet), Gruppe C (Figurantarbeid). Ekvipasjene bedømmes av minst en dommer i hver gruppe. De tre gruppene er satt sammen for å teste hunders allsidighet som brukshund. IPO er i dag verdens største sportsgren for brukshunder og utøves i alle land tilsluttet FCI, herunder også i Norge gjennom NKK. IPO har noen fellestrekk med andre hundesporter, slik som det nordiske brukshundprogrammet og ringsport.[1]

Bakgrunnen og historikk[rediger | rediger kilde]

IPO programmet stammer originalt fra Tyskland og ble innført av Den Tyske schäferhundklubben (Verein für Deutsche Schäferhunde (SV)) - i 1899, men da under navnet Schützhund. Den gang for å kartlegge og identifisere hunder som hadde egenskapene til å kunne fungere som tjenestehunder i politiet. Hundene som bestod prøvene skulle inneha følgende egenskaper.

 1. Arbeidsvilje
 2. Mot
 3. Intelligens
 4. Trenbarhet
 5. Belastbarhet
 6. Søksegenskaper
 7. Førbarhet

Prøveprogrammet ble introdusert i Norge på midten av 1990 tallet, og det var sentrale personer i bruks- og tjenestehundmiljøet på Østlandet som først kurset seg og avla prøver. Den første norske ekvipasjen som tok en IPO/SchH1 tittel var Odd-Ivar Gjersvik[2] med hunden Pema's Esko[3]

IPO prøver og konkurranser skal tjene to mål. Ved å avlegge en prøve kan den enkelte hund vise sin egnethet med tanke på hundens anvendelsesformål. Samtidig skal prøvene, med tanke på brukshund avl, bidra til å opprettholde sunnhet og egnethet innen bruksarbeid fra generasjon til generasjon, og på sikt heve den. Videre tjener de til å heve og opprettholde sunnhet og kondisjon. En bestått prøve er også et bevis på hundens egnethet i avl. De nasjonale forbundene som er medlemmer i FCI (Landsorganisasjonene) anbefales å fremme IPO. Spesielt bør de internasjonale IPO mesterskapene fremmes. Alle prøver og konkurranser er underlagt sportslige prinsipper, med hensyn til gjennomførelse og deltagernes oppførsel.Sporten er med på å fremme avl av hunder som er robuste og innehar de egenskaper som er nødvendig og ønskelig for tjenestehunder.

Gruppe A spor[rediger | rediger kilde]

Spor i IPO skiller seg fra tradisjonelle bruksspor. I et IPO spor belønnes ekvipasjen gjennom sin presisjonsevne, nøyaktighet og intensitet. Velegnet sporareal er alle naturlige underlag som f.eks gress, jord, åker, skogsbunn osv. Synlige spor skal så vidt det er mulig unngås.

Ett IPO3 spor skal være lagt av fremmed person, minst 600 skritt langt, 5 langsider, 4 vinkler (90 grader), 3 gjenstander, minst 60 min. gammelt, søketid 20 min.

Det skal benyttes ulike gjenstander i sporet. (Material: f. eks lær, tekstil, tre) Gjenstandene skal ha en lengde på ca.10 cm, en bredde på 2–3 cm, en tykkelse på 0,5 – 1 cm og må ikke skille seg vesentlig ut i farge fra underlaget. 

Dommerens bedømning skal baseres på helheten av alle påvirkende faktorer. Av hunden forventes et nøye, intensivt og utholdende nesearbeid som tilsvarer hundens utdanningsnivå.

Gruppe B lydighet[rediger | rediger kilde]

Lydighet i IPO består av et program som på forhånd er kjent av hundefører.

Øvelser i Gruppe B for en IPO3 prøve.

 1. Fri ved foten 10 poeng
 2. Sitt under marsj 10 poeng
 3. Dekk under marsj med innkalling
 4. Stå under springmarsj 10 poeng
 5. Apportering 10 poeng
 6. Apportering over hinder 15 poeng
 7. Apportering over møne 15 poeng
 8. Fremadsending med dekk 10 poeng
 9. Dekk med forstyrrelser 10 poeng

Totalt: 100 poeng

I alle momenter ønskes høy arbeidsglede samtidig som hunden har den nødvendige konsentrasjon og oppmerksomhet. I tillegg til arbeidsglede og konsentrasjon er selvsagt korrekt utførelse viktig, og skal gjenspeiles i det utdelte predikatet. 

Gruppe C figurantarbeid[rediger | rediger kilde]

Gruppe C i IPO består av et på forhånd kjent program for ekvipasjen og figuranten, som for øvrig er utstyrt med nødvendig verneutstyr (beskyttelsesbukse og beskyttelsesarm).

Øvelser:

 1. Rundering 10 poeng
 2. Standhals og bevoktning 10 poeng
 3. Fluktforsøk av figuranten 10 poeng
 4. Overfall under bevoktning 20 poeng
 5. Ryggtransport 5 poeng
 6. Overfall etter ryggtransport 15 poeng
 7. Motprøve under bevegelse 10 poeng
 8. Overfall under bevoktning 20 poeng

Totalt: 100 poeng

Hunder med et selvsikkert driftsanlegg belønnes, sammen med hundeførers kontroll og hundens evne til lydighet. Dommeren skal bedømme de viktigste bedømmelseskriteriene slik som belastbarhet, selvsikkerhet, driftsanlegg, og førighet. Utover det skal grepskvaliteten på de fremførte hunder bedømmes

Regelverk for trening[rediger | rediger kilde]

RIK (IPO) programmet eies av NKK i Norge, og av FCI Internasjonalt. For å trene IPO må man være medlem av en klubb tilsluttet NKK, og for trening i gruppe C skal lisens være registrert i NKK og være utstedt på ekvipasjen (hund med fører). For å få utstedt lisens, skal fører ha deltatt på RIK grunnkurs. Lisens kan til enhver tid verifiseres på NKKs nettsider www.nkk.no, hvor det ligger liste over de til enhver tid godkjente ekvipasjer. Gruppe C trening skal gjøres i organiserte former og i regi av en NKK tilsluttet klubb. Brudd på nevnte regler, kan medføre disiplinære reaksjoner fra NKK.[4] Å trene IPO er svært ressurskrevende, og krever at man har tilgang til ett treningsmiljø gjennom sin lokale hundeklubb som skal være tilknyttet NKK.

Fra 01.01.2019 skifter IPO navn til IGP (Internationale Gebrauchshunde Prüfungsordnung) og nytt regelverk vil da erstatte gjeldende regelverk.[5]

Deltakelse på prøver og konkurranser[rediger | rediger kilde]

Alle prøver i Norge annonseres av NKK og publiseres i deres terminliste, og arrangeres av raseklubber eller lokale hundeklubber. Norgesmesterskap arrangeres av NKK med hjelp av en lokal teknisk arrangør [6] For å kunne delta på en IPO prøve, må hunden først ha bestått en ferdselsprøve (BH) som er en stambokført tittel. Rett til å delta har hunder som er registrert i NKK eller register anerkjent av NKK. Utenlandsk hund som oppholder seg i Norge, og som eies/deleies av person bosatt i Norge, skal omregistreres til NKKs register før påmelding.Ved all omregistrering beholdes og benyttes det opprinnelige reg.nr, men det utstedes ett NKK eierbevis som også dokumenterer og bekrefter at omregistrering er foretatt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ NKK. «Regler RIK / IPO NKK» (PDF). NKK. Besøkt 17.06.2018. 
 2. ^ Informasjon om Odd-Ivar
 3. ^ Pema's Esko‘s data sheet
 4. ^ «RIK-lisens». Norsk Kennel Klub (norsk). Besøkt 17. juni 2018. 
 5. ^ FCI (u.d.). «Nytt regelverk gjeldende fra 01.01.2019» (PDF). FCI. Besøkt 29. august 2018. 
 6. ^ «Kalender». Norsk Kennel Klub (norsk). Besøkt 17. juni 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]