Rundemellen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rundemellen
Rundemellen og Steinsetfjorden.JPG
Rundemellen med Steinsetfjorden i forgrunnen
Andre navnRundemellin
Høyde1 345 moh.[1]
Primærfaktor460 meter[2]
LandNorge
FylkeInnlandet
Kommune(r)Øystre Slidre
OmrådeHuldreheimen
Posisjonskart
Rundemellen ligger i Innlandet
Rundemellen
Rundemellen
Rundemellen (Innlandet)

Rundemellen
61°06′25″N 9°15′01″Ø

Rundemellen (også skrevet Rundemellin)[3] er et fjell i Øystre Slidre kommune i Innlandet fylke. Det har en høyde på 1 345 meter over havet.

Rundemellen er en del av de såkalte Mellene, som i tillegg består av Rabalsmellen (1 156 moh.), Skarvemellen (1 267 moh.) og Kalvemellen (1 136 moh.)

Rundemellen har en av Valdres' beste utsikter. Med sine 1 345 moh. er den et bevis på at du ikke trenger å klatre på de høyeste toppene for å få godt utsyn. På godværsdager kan du se helt til Gaustatoppen i Telemark. Videre ser du godt over i Hallingdal med Hemsedalsfjellene, Filefjell, Bygdin med Bitihorn, fjellrekka i Jotunheimen med bl.a Besshøe og Glittertinden, nærmere ses Skaget og i øst Synnfjell med Spåtind. I sør ser du menneskeskapt byggverk, Leirin flyplass.

Rundemellen kan bestiges fra flere utgangspunkt: Den letteste måten fra Øyangslia. Først på traktorvei gjennom bjørkeskogen før oppstigningen til Rundemellen (det tar ca. en time å gå opp).

Fra Turrsjøen følger du sti gjennom granskogen og videre opp på snaufjellet på østsiden av toppen. Dreier vestover og kommer inn på sti fra Øyangslia før du bestiger Rundemellen fra vest (ca. 1 time opp).

Fra Rabalen (Vangsjøen Fjellstue) følger du merket sti til Rabalsvannet. Herfra går stien opp på snaufjellet og følger fjellryggen i sørlig retning, kommer inn på stien fra Øyanslia og følger denne til toppen (ca. 2-2 1/2 time opp).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rundemellen på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «Rundemellen - 1345moh». peakbook.org. 9. mars 2016. Besøkt 6. desember 2016. 
  3. ^ «Rundemellen». Faktaark. Kartverket. Besøkt 6. desember 2016. 
Rundemellen til høyre, Skarvemellen til venstre. Bildet tatt fra øst, på Lenningen