Langsua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Huldreheimen)
Hopp til navigering Hopp til søk

Langsua er fjellområdet mellom Valdres og Gausdal. Det samme området blir også omtalt som «Huldreheimen», «Jotunheimens forgård» og «Gausdal vestfjell». Langsua nasjonalpark ligger i dette området, og ble opprettet i 2011 gjennom en betydelig utvidelse av Ormtjernkampen nasjonalpark.

Området rommer granskoger og furumoer, bjørkelier og steinflyer, topper og tinder, og strekker seg fra Synnfjell i sør til Sjodalen og Valdresflya i nord. Området har vært befolket og utnyttet siden steinalderen og det finnes helleristninger og dyregraver flere steder. Foruten jakt og fiske har det vært drevet utvinning av myrmalm og tjære i stor skala.

Huldreheimen har flere åpne buer til benyttelse, samt turistforeningens betjente hytte Liomseter turisthytte.

I 2005 arrangerte DNT Oslo og Omegn i samarbeid med NRK Hedmark og Oppland en navnekonkurransen for området. Målet var å finne et bedre navn på fjellområdet, som til da ble omtalt som Gausdal Vestfjell. Dette navnet var ikke like godt mottatt av befolkningen i Skåbu og Valdres. Ca. 300 navneforslag kom inn. Av disse gikk 5 til finalen, der Huldreheimen gikk helt til topps. DNT brukte Huldreheimen som navnet på området i en periode, men sluttet seg i 2015 til å bruke navnet Langsua. Statens kartverk har også lagt inn Langsua som det offisielle navnet på fjellområdet.[1]

Fjelltopper i området[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dropper Huldreheimen-navnet». Gudbrandsdølen Dagningen. 13. mars 2015. Besøkt 24. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]