Hopp til innhold

Synnfjell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Synnfjell
Synnfjellet i vinterdrakt.
LandNorges flagg Norge
Kart
Synnfjell
61°05′00″N 9°45′00″Ø

Synnfjell er et fjellparti som ligger midt mellom Lillehammer og Fagernes. Brorparten av området ligger i Torpa i Nordre Land kommune, men i vest har Valdreskommunen Etnedal en bra bit. Selve toppunktet Spåtind (1414 moh) er grensepunkt mellom de to kommunene. Fjellmassivet ruver godt i forhold til omgivelsene. Derfor har Spåtind en vid utsikt i nær sagt alle himmelretninger. I sør skimtes Norefjell og mot sørvest ligger Hallingskarvet, Skogshorn i Hemsedal. Valdresfjellene Rundemellen og Skaget sees i vest. Mot nordvest dukker Jotunheimens spisse tagger opp med blant annet Hurrungane og Glittertinden. Mer mot høyre dukker Rondane opp. Det er lett å kjenne igjen karakteristiske topper som Stor-Sølnkletten i Alvdalsfjellene og Muen i Ringebufjellet. Alpinanlegget ved Hafjell er også godt synlig.

Synnfjell har tradisjonelt vært svært viktig for Torpingene med sæterdrift, jakt og fiske. Selv om det fortsatt foregår sætring, er det lite av det nå, imot for før. Torpa Statsallmenning med et areal på 51.000daa gjør at de fleste gårdsbruk i Torpa har allmenningsrett i fjellet.

I Synnfjellet ligger det også en stor mengde hytter, samt flere turistbedrifter. Området er et yndet utfartsområde på vinterstid med sine flere hundre kilometer med preparerte løyper i sitt lettgådde og snøsikre terreng. Det årlige hundekjørerløpet Mush Synnfjell arrangeres her med start og målgang i alpinbakken ved Spåtind Sport Hotel.

Vernede områder er det også i Synnfjellet, med søndre del av Langsua nasjonalpark, Oppsjømyra naturreservat, Storlægeret landskapsvernområde, Røssjøen naturreservat og Skardberga naturreservat. Synfjellet er også et av de få stedene den sjeldne arten skjeggklokke vokser.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]