Rote Kapelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
DDR frimerke fra1983 , viserArvid Harnack, Harro Schulze-Boysen kaj John Sieg

Die Rote Kapelle (Det røde orkester) var den betegnelsen som Gestapo gav til motstandsgrupper på tysk jord som man mente hadde en kommunistisk bakgrunn. Ettersom uttrykket ble til på et tidspunkt da man ikke hadde særlig oversikt over grupperingene man lette etter, favnet Gestapo i sin leting i virkeligheten også grupperinger som ikke var kommunistisk orientert. Men det var i virkeligheten uansett to viktige motstandsnett i det tredje rike som hadde særlig affinitet til kommunismen.

Etter annen verdenskrig ble Rote Kapelle også benyttet som selvidentifikasjon av overlevende fra en rekke store og små tyske motstandsgrupper.

Gestapos bruk av ordet Rote Kapelle gjaldt til å begynne med en krets som man senere gjerne identifiserer nærmere som Schulze-Boysen / Harnack-gruppen, en anti-Hitlergruppe i Tyskland som hadde internasjonale forbindelser både til USA, Sovjetunionen og andre land. Gestapos uttrykk favnet også rent kommunistiske spiongrupper som sovjeternes GRU-kontrollerte Treppergruppen. En annen gruppe i Berlin opererte uavhengig av noen interessenter i øst.

Navnet Rote Kapelle hadde en sammenheng med at den tyske kontraspionasje pleide å kalle spionenes radiosender for musikkbokser og deres agenter for musikanter. Rød stod for kommunismen.

Gestapo opprettet en Sonderkommission Rote Kapelle som skulle sprenge de formentlig sovjetiske spionnettverkene.

Treppergruppen ble sprengt i 1943, mens gruppen i Berlin var fremdeles operativ inntil 1944.

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.