Rosendalsmølla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rosendalsmølla
LandNorge
Kart
Kart
Rosendalsmølla
60°25′04″N 10°30′50″Ø

Rosendalsmølla er en gammel mølle ved elva Vigga i Brandbu i Gran kommune. Sentralt ved dette vassdraget ligger Rosendal mølle, som tidligere har tilhørt gården Rosendal. Dagens møllebygning er oppført 1899-1900 etter en brann. Mølledriften ble nedlagt 1959.

Elva Vigga[rediger | rediger kilde]

Vigga ligger som en livsnerve gjennom Brandbu. Den har enorm betydning som naturelement, miljøfaktor og ikke minst som et unikt og uerstattelig oppvekststed for storørretstammen i Randsfjorden.

Dagens drift[rediger | rediger kilde]

Bygget eies i dag av Brandbu og Tingelstad jeger og fiskeforening, og tjener som klubbhus for foreningens medlemmer. Foreningen driver forvaltningsarbeid for Brandbu og Tingelstad Allmenning. Dette arbeidet har stor betydning for foreningens yngre medlemmer og omkringliggende skoler da dette øker forståelsen og skaper interesse omkring natur og fiskeforvaltning.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er all grunn å tro at Rosendal er et urgammelt møllersted. Rosendal mølle hadde sin opprinnelse som gårdskvern tilhørende eieren av gården Rosendal. Den første mølledammen ble i datidens dokumenter også oppgitt å ligge på gården Rosendals grunn. Det første sikre årstallet for mølla er 1826, da møllestedet kom for salg. Den nye eieren ble da Anders Hovelsen Stadstad. Møllen fikk i de følgende år en rekke forskjellige eiere. I 1877 ble det foretatt en større ombygging. Fra Myrens Verksted foreligger det en tegning fra den tid.

Ifølge Norges Brannkasses protokoll, brant mølla totalt ned i 1891. Av takst holdt 13. oktober 1892 hadde mølla en verdi på 28900,-. Mølla brant ned igjen den 23. april 1899. I mellomtiden var den gått over til ny eier. AS Rosendal mølle. Bygget ble satt opp igjen, og var ferdig så ny takst kunne holdes 19. juli 1900. Taksten ble satt til 35210,-. Mølla var oppført med samme mål som den nedbrente. Innredningen var også praktisk talt den samme. Den nye eieren støpte en ny mølledam, som sto ferdig i 1909. Dette selskapet drev så mølla til det i 1957 overdro alle sine rettigheter og forpliktelser til AS Hadeland Kornsilo. Rosendal Mølle nedla driften 1. juli 1959 etter overenskomst med A/L Hadeland kornsilo, og mølledriften ble overført dit.

Rosendal mølle ble solgt til Brandbu Jeger- og fiskeforening den 29. mai 1969.