Rosa storpigg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rosastorpigg»)
Rosa storpigg
Nomenklatur
Hydnellum ioeides
Synonymi
Sarcodon joeides
Populærnavn
rosa storpigg[1]
Klassifikasjon
RikeSopper
RekkeStilkporesopper
UnderrekkeHymeniesopper
KlasseEkte hymeniesopper
OrdenFrynsesoppordenen
FamilieBankeraceae
SlektStorpigger
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet

Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa

Rosa storpigg (Hydnellum ioeides) er en art i gruppen Dikarya. Det er en sopp som vokser i løvskog.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den finnes i Frankrike, Norge, Spania og Østerrike. Arten er ytterst sjelden; sålangt kjent fra Arendal (Lilleelv/Sagmyr), Tvedestrand (Askerøya) og Fredrikstad (Ulfeng; Søndre Haugstenåsen NR). I Sverige er arten er kjent fra et titalls funn i sør (rik eik- og bøkeskog), den er rødlistet som VU, og har (sammen med andre storpigg-sarter) en egen tiltaksplan. Arten er overalt sjelden ellers i Europa, og har gått kraftig tilbake, bl.a. i Nederland, der arten tidligere hadde et tyngdepunkt. I Nederland vurderes arten å ha gått tilbake særlig pga eutrofiering (meget lave tålegrenser for nitrogen). Arten vurderes nå å være reint Europeisk, dog med en meget nærstående art i Nord Amerika. Arten er inkludert på den globale rødlista som VU.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rosa storpigg danner mykorrhiza med eik (og muligens bøk) i lågurteikeskog. Ett funn er fra blandingskog med eik og (plantet) bøk.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Det er 4 kjente lokaliteter her i landet. Artens habitat (lågurteikeskog i varme områder) er godt undersøkt, og siden arten er iøynefallende, vurderes den som godt ettersøkt. Rosa storpigg er etter alt å dømme en av våre aller mest sjeldne lågurteikeskogsarter (med lave mørketall). Det virkelige antallet lokaliteter antas ikke å overstige 20, noe som antas å tilsvare omtrent 400 individer (80 – 2 000 ind.), basert på antagelse om 20 individer pr. lok. (2 geneter og 10 rameter/genet). Beregnet populasjonsstørrelse (der et føre-var hensyn er lagt inn) er 264 individer. Utbredelsen vurderes som kraftig fragmentert, med svært små, relativt isolerte og trolig gamle, reliktpregete del-populasjoner, med dårlig spredning/etableringsevne mellom de ulike, små (grupper av) forekomster. Lågurteikeskog er rødlistet som VU (som del av lågurt-edellauvskog). Arten vurderes å ha hatt en tilbakegang på ≥10% i vurderingsperioden (siste 50 år), særlig ved arealtap pga utbygging av lågurteikeskogsarealer til vei (spesielt E18) og boligfelter, samt redusert tilstand (sein-effekter av treslagsskifte, tilgroing etter opphørt hevd, m.v.) i artens hovedområde (kystsonen av Aust-Agder).

Nedgangen vurderes nå å være noe utflatende, pga. etabering av mange nøkkelbiotoper og verneområder i lågurteikeskog i denne kystsonen siste 10-20 år. Rosa storpigg vurderes i 2021 til sterkt truet EN på grunnlag av totalbestand.

Konklusjon: Rosa storpigg Hydnellum ioeides er vurdert som sterkt truet EN, fordi arten har en (meget) liten populasjonsstørrelse kombinert med små, kraftig fragmenterte del-populasjoner, og pågående tilbakegang.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 14. februar 2022. Besøkt 14. februar 2022. 
  2. ^ a b Brandrud TE, Bendiksen E, Blaalid R, Hofton TH, Jordal JB, Nordén J, Nordén B og Wollan AK (24. november 2021). «Sopper. Vurdering av rosa storpigg Hydnellum ioeides som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]