Byens lys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Byens lys
orig. City Lights
Generell informasjon
SjangerRomantisk dramakomedie
Utgivelsesår
 • 30. januar 1931 (1931-01-30) (USA)
Prod.landUSA
Lengde87 min[1]
SpråkStum (engelske mellomtitler)
Bak kamera
RegiCharlie Chaplin
ProdusentCharlie Chaplin (ukreditert)
Manusforfatter
 • Charlie Chaplin
 • Harry Clive (ukreditert)
 • Harry Crocker (ukreditert)
MusikkCharlie Chaplin
Sjeffotograf
Klipp
 • Charlie Chaplin (ukreditert)
 • Willard Nico (ukreditert)
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskapUnited Artists
Eksterne lenker

Byens lys (originaltittel: City Lights) er en amerikansk stum romantisk dramakomedie fra 1931, regissert av Charlie Chaplin, som også skrev manus og produserte filmen. Den ble distribuert av United Artists. I hovedrollene spiller Charlie Chaplin, Virginia Cherrill, Florence Lee og Harry Myers. Filmen handler om at Chaplins rollefigur forelsker seg i en blind pike og prøver å hjelpe henne.

Handling[rediger | rediger kilde]

Charlie Chaplin og Virginia Cherrill i Byens lys.

En fattig landstryker (Charlie Chaplin) forelsker seg i en blind blomsterpike (Virginia Cherrill). Like etter at han har kjøpt en blomst av henne setter en rik mann seg i en bil og blir kjørt avsted. Den blinde piken antar at dette er landstrykeren. Han lister seg bort derfra, slik at hun ikke skal innse at hun tok feil. Samme kveld redder landstrykeren en beruset millionær (Harry Myers) som planla å begå selvmord ved å kaste seg i vannet. Millionæren tar landstrykeren med seg hjem til herskapshuset sitt, gir ham nye klær og tar ham deretter med ut på byen.

Da de kommer tilbake igjen utpå morgenkvisten, får landstrykeren øye på blomsterpiken. Han låner penger av millionæren og kjøper alle blomstene hennes. Deretter kjører han henne hjem i millionærens luksusbil. Etter at han har dratt, forteller piken sin gamle bestemor (Florence Lee), som hun bor sammen med, om millionæren som hun har blitt kjent med. Da landstrykeren kommer tilbake til herskapshuset, har millionæren blitt edru og husker ham ikke lenger. Landstrykeren blir derfor kastet ut. Senere samme dagen møtes de tilfeldigvis igjen, da millionæren på nytt er beruset. Millionæren inviterer landstrykeren med seg hjem på fest. Da millionæren er edru igjen neste morgen, husker han fortsatt ikke landstrykeren, som blir kastet ut på nytt. Millionæren reiser på et cruise til Europa samme morgen.

Da landstrykeren lusker utenfor vinduet til piken overhører han en lege fortelle at hun er syk. Landstrykeren skaffer seg derfor arbeid som gatefeier for å hjelpe henne økonomisk. Pikens bestemor får også et varsel om at de skylder husleie og kommer til å bli kastet ut dersom de ikke betaler innen neste dag. Hun forteller ikke dette til barnebarnet og gjemmer brevet. Da landstrykeren leverer matvarer til piken i lunsjpausen sin, leser han i avisen om en lege som kan kurere blindhet. Han finner også tilfeldigvis brevet med varsel om utkastelse, som piken ber ham lese for henne. Landstrykeren forsikrer henne om at han skal ordne opp. Han kommer imidlertid for sent tilbake på jobb igjen og får sparken. Like etterpå blir han tilbudt lettjente penger for å delta i en boksekamp. Motstanderen hans forsikrer ham om at ingen av dem kommer til å bli skadet og at de to skal dele premiepengene etterpå. Like før kampen får mannen vite at politiet er etter ham og flykter derfra. Landstrykeren får en annen motstander og taper kampen.

Senere møter han tilfeldigvis millionæren, som har kommet tilbake fra Europa. Millionæren tar ham med seg hjem og gir ham 1000 dollar, etter å ha blitt fortalt om piken. To innbruddstyver har gjemt seg i samme rom som dem og slår ned millionæren. Landstrykeren ringer til politiet, men blir selv mistenkt da de ankommer stedet og de virkelige tyvene har flyktet. Millionæren kvikner til igjen, men husker ikke hverken landstrykeren eller å han gitt ham penger. Landstrykeren klarer såvidt å flykte, slik at han får levert pengene til piken. Han forteller henne at han skal reise bort en stund. Landstrykeren blir senere arrestert og soner flere måneder i fengsel.

I mellomtiden har piken åpnet en suksessfull blomsterforretning, etter å ha fått synet tilbake. Hun lurer på når millionæren sin skal vende tilbake igjen. Da landstrykeren slipper ut av fengsel finner han henne ikke på det vanlige stedet. Han blir plaget av noen unggutter mens han plukker opp en blomst fra gaten utenfor pikens forretning. Da han skal gå, får han tilfeldigvis øye på henne i vinduet og ender opp med å ødelegge blomsten sin. Piken går utenfor med en ny blomst og en mynt for å gi til ham. Da hendene deres berører hverandre, innser piken hvem han er.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Byens lys ble kåret til en av årets ti beste filmer av National Board of Review.[2] Den ble utvalgt til bevaring i National Film Registry i 1991.[3] I 2007 kom Byens lys på 11.-plass på Det amerikanske filminstituttets liste over de 100 beste amerikanske filmene,[4] en forbedring fra 76.-plassen på den første versjonen av listen fra 1998.[5] Den er på førsteplass i sjangeren romantisk komedie på deres liste over de ti beste filmene i ti ulike sjangere.[6] I tillegg er rollefiguren Landstrykeren på 38.-plass på deres liste over de 50 beste heltene i amerikanske filmer,[7] mens filmen ble kåret til den 38. morsomste,[8] 10. beste kjærlighetshistorien[9] og 33. mest inspirerende filmen.[10] Filmkritikerne i The Guardian og The Observer kåret i 2013 Byens lys til den 10. beste stumfilmen.[11] I 2015 kom filmmanuset på 90.-plass på Writers Guild of Americas liste over de 101 morsomste filmmanusene.[12]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «CITY LIGHTS (U)» (engelsk). British Board of Film Classification. 23. februar 1931. Arkivert fra originalen 20. mars 2016. 
 2. ^ «1931 Award Winners» (engelsk). National Board of Review. Arkivert fra originalen 27. september 2015. 
 3. ^ «Complete National Film Registry Listing» (engelsk). Library of Congress. Arkivert fra originalen 5. mars 2016. 
 4. ^ «AFI's 100 Years...100 Movies – 10th Anniversary Edition» (engelsk). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 7. juni 2015. 
 5. ^ «AFI's 100 Years...100 Movies» (engelsk). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 29. mai 2015. 
 6. ^ «Top 10 Romantic Comedies» (engelsk). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 3. mars 2016. 
 7. ^ «AFI's 100 Years...100 Heroes & Villains» (engelsk). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. 
 8. ^ «AFI's 100 Years...100 Laughs» (engelsk). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 9. juni 2015. 
 9. ^ «AFI's 100 Years...100 Passions» (engelsk). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 6. mars 2016. 
 10. ^ «AFI's 100 Years...100 Cheers» (engelsk). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 8. mars 2016. 
 11. ^ «Top 10 silent movies». The Guardian (engelsk). 22. november 2013. Arkivert fra originalen 22. juli 2016. 
 12. ^ «101 Funniest Screenplays» (engelsk). Writers Guild of America, West. Arkivert fra originalen 2. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]