Rolf Cato Raade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rolf Cato Raade
Født1964
Bodø
Beskjeftigelse Musiker
Nasjonalitet Norge

Rolf Cato Raade (født 1964 i Bodø) er en norsk musiker og kulturbyråkrat. Han var direktør for Nordnorsk Opera og Symfoniorkester og ble i 2012 ansatt som kulturhussjef for kulturhuset i Bodø, og vil også bli sjef for kulturkvartalet Stormen når dette er ferdigbygd. Raade startet sin karriere som trommeslager i flere rockeband, deriblant Charchk. Med Charchk vant han fylkesfinalen i Nordland i NM for rockeband i 1981, og bandet ble nr. 4 i landsfinalen i Trondheim samme år.

Rock og jazz[rediger | rediger kilde]

Charchk skiftet navn til Kark og spilte inn to låter med Asbjørn Krogtoft som produsent som ble utgitt på en lokal samlekassett, før bandet ble oppløst høsten 1982. Siden spilte Raade i en kort periode i FF Orchestra i lag med bl.a. Fezza Ellingsen og Jan Gunnar Hoff. Raade har senere spilt i lag med Jan Gunnar Hoff i sistnevntes band Kosmo Hoff Ensamble, som debuterte på Nordland Musikkfestuke 4. august 1996, og besto av bl.a. Ingeborg Kosmo.

Klassisk musikk[rediger | rediger kilde]

Samtidig som han spilte i rockeband var Raade også musiker i Bodø orkesterforening. I 1982 var han en av initiativtakerne og musikerne i Bodø slagverkensemble. Skoleåret 1983/1984 tilbragte han på Toneheim Folkehøgskole, før han avtjente verneplikten i Forsvarets musikkorps, avd. Østlandet (Horten).

Etter dette tok han fra 1984 studier i klassisk musikkNorges musikkhøgskole, med pauker som hovedinstrument. I 1986 ble tilsatt som paukist ved Trondheim Symfoniorkester. Senere ble han hentet til Sveriges Radios symfoniorkester, hvor han var solopaukist. Han satt også i orkesterets styre og musikkråd.

1990-tallet ble han ansatt som solopaukist i Oslo-Filharmonien. Mens han var musiker i Oslo-Filharmonien var han også medlem i programrådet for orkesteret og sentral i Risør Kammermusikkfest og lærer ved Norges musikkhøgskole.

Han avsluttet sin aktive karriere i Oslo filharmoniske orkester i februar 2005 for å bli den nye lederen av Nordland Musikkfestuke i Bodø. Han gikk av som leder der i august 2009, for så å bli direktør for Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.