Roland Garros

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For tennisturneringen, se French Open.
Roland Garros
Roland Garros 1910.jpg
Født6. oktober 1888
Saint-Denis
Død5. oktober 1918 (29 år)
Vouziers
Gravlagt Vouziers Communal Cemetery
Utdannet ved École des hautes études commerciales de Paris, Collège Stanislas de Paris, Lycée Janson-de-Sailly
Beskjeftigelse Flyger, rugbyspiller, militær
Nasjonalitet Frankrike
Utmerkelse Offiser av Æreslegionen, mort pour la France

Roland Garros (født 6. oktober 1888 i Saint-Denis, Réunion, død 5. oktober, 1918 ved Vouzieres i Ardennene) var en fransk kampflypilot som tjenestegjorde under første verdenskrig.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Han startet sin karriere som flyver i 1909 da han fløy Santos-Dumont Demoiselle endekker og demonstrerte det i New York. I 1911 deltok han med en Blériot endekker i flere europeiske konkurranser med dette flyet. Han var allerede en kjent pilot før første verdenskrig. Roland Garros var den første som fløy over Middelhavet (1913). Han deltok i første verdenskrig som fransk kampflypilot og ble i 1915 skutt ned og landet bak de tyske linjene. Han klarte imidlertid å flykte fra krigsfangenskapet og kom seg tilbake til Frankrike, hvor han fortsatte som kampflypilot. Han ble skutt ned på nytt i 1918 og døde.

Steder oppkalt etter Roland Garros[rediger | rediger kilde]

I 1920-årene ble en tennisbane oppkalt etter Roland Garros, Stade de Roland Garros. I dag arrangeres tennistureringen French Open, en Grand Slam-turnering, på dette anlegget.

Den internasjonale lufthavnen på øya Réunion i Det indiske hav, Roland Garros internasjonale lufthavn, er oppkalt etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]