Santos-Dumont Demoiselle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Santos-Dumont Demoiselle No. 19

Santos-Dumont Demoiselle ("nymfe" eller "jomfru") var en rekke fly bygget i Frankrike av den brasilianske flypioneren Alberto Santos-Dumont. De var lite fly, en endekker, veide bare 56 kg, inklusive bensin. Det hadde en wire-avstivet vinge montert over et åpent rammeverk, skroget som var bygget av bambus. Pilotsete var under vingen og mellom de største hjulene på understellet. Den bakre enden av bommen hadde et halehjul

Pilotens sete var plassert under vingen og mellom hjulene. Bak på skroget var det montert et haleski og en enhet som funksjonerte både som høyde- og sideror som piloten opererte ved hjelp av et ratt. Opprinnelig betegnet som (Santos-Dumont No. 19). Santos-Dumont brukte en væskekjølt Dutheil & Chalmers motor med en ytelse på 20 hk som var montert i forkant av vingen. Senere endret oppfinneren på plasseringen av motoren og monterte den lavere, i front av piloten.

No.19

Flyet ble så sterkt skadet at det ikke lot seg reparere da det havarerte i 1908. Santos-Dumonts neste Demoiselle, No. 20, hadde en 24-hk. Antoinette motor og noe mer forsterkede vinger. Den hadde også en form for balanseror i vingene. På grunn av strukturelle problemer og for svak motor introduserte Santos-Dumont ytterligere modifiseringer på No. 21: forsynte den med kortere skrog av bambus. Motoren ble flyttet tilbake til sin opprinnelige plass foran vingen og vingespennet ble øket. Konstruksjonen av No. 22 var ellers tilsvarende til No. 21, men med en Darracq motor.

Demoiselle kunne bli bygget på 15 dager. Det hadde fremragende egenskaper og lett oppnå en fart på 100 km/t. Demoiselle var det siste fly som ble bygget av Santos-Dumont. Han demonstrerte flyvninger med det i Paris, og nærliggende steder. Demoiselle utstyrt med en to-sylindret motor ble svært populær. Det senere flyveresset fra første verdenskrig, Roland Garros demonstrerte det i Belmont Park, New York, i 1910.

Santos-Dumont var så entusiastisk for flyvning at han friga tegningene uten vederlag for interesserte som ønsket å bygge flyet. I 1909 begynte Santos-Dumont et samarbeide med den franske sykkelfabrikanten Adolphe Clément og hans selskap om å bygge Demoiselle No 19for salg. De planla å bygge 100 enheter. Dette var verdens første serieproduserte fly.

Et eksemplar av No. 21 med en Darracq motor er bevart og er utstilt i Det franske luft- og romfartsmuseum i Paris. Flere flydyktige replika ble bygget av Personal Plane Services Ltd for filmen Disse dristige menn i de farlige fly i 1965. Andre er blitt bygget senere.

Varianter[rediger | rediger kilde]

No. 20[rediger | rediger kilde]

Santos-Dumont's neste fly, Demoiselle No.20 ble først fløyet med en 24 h/k Dutheil et Chalmers motor[1], senere byttet ut med en 30 h/k Darracq-bygget væskekjølt to-sylindret boksermotor på om lag 3,2 liter. Skroget bestod av tre bambusrør om lag 5 cm i diameter, forbundet med ovale stålrør. For lett transport og flytting var bambusrørene det i to seksjoner med messinghylser. Vingene hadde to bjelker av ask and bamusspanter [2] Begge versjonene hadde to lettveks tynnveggde radiatore mounterr under vingen. Det brukte vingebøying for balansekontroll, kontrolkablene trakk de bare ned, luftstrømmen flyttet de tilbake. Denne Demoiselle var det siste flyet som Santos-Dumont bygde. Han utførte flyginger med det i Paris, og tok turer til steder i nærheten. Flyvningene ble utført på ulike tidspunkter gjennom 1909, inkludert en cross-country flyvning med etapper på ca. 8 km fra St. Cyr til Buc den 13. september 1909 og tilbake neste dag, og en annen den 17. september 1909 på 18 km i 16 min. Flyet ble utstilt på Clément-Bayard i Paris Aéro Salong i oktober 1909, og det ble annonsert at en produksjon på 100 fly var planlagt, men bare 50 ble faktisk bygget, hvorav bare 15 ble solgt til en pris på 7 500 franc for hvert skrog [3]. De ble tilbudt med et utvalg av 3-motorer: Clement Wright 4-sylindret på 30 h/k (Clement-Bayard hadde lisens til å produsere Wright motorer), og Clement-Bayard 40 h/k, designet av Pierre Clerget. Det kunn oppnå 120 [km/t]].[4]

Den franske flypioner Roland Garros lærte å fly i en Demoiselle på en flyskole etablert av Clement Bayard, og senere fløy han en i Belmont Park, New York i 1910. Juni 1910-utgaven av Popular Mechanics publiserte tegninger av Demoiselle og skrev «Denne maskinen er bedre enn noen annen som noen gang er blitt bygget, for de som ønsker å nå resultater med minst mulig kostnader og med minimum av eksperimenter»[5] Amerikanske selskaper solgte tegninger og deler av Demoiselle i flere år etterpå. Santos-Dumont var så begeistret for flyvning at han delte ut tegningene av Demoiselle gratis, tenker at luftfarten skal bli årsaken til en ny velstående æra for menneskeheten. Et eksempel på en Demoiselle med en Darracq motor er bevart i Musée de l 'Air et de l' Espace. En flygedyktige replia ble bygget av Personal Plane Services Ltd. for 1965 film Disse dristige menn i de farlige fly og andre har blitt bygget opp siden da.

Spesifikasjoner (No. 20)[rediger | rediger kilde]

 • Besetning= en pilot
 • Lengde = 8.00 m.
 • Vingespenn= 5.10 m.
 • Høyde = 2.40 m.
 • Vingeflate = 10.2 m²
 • Vekt uten last = 143 kg.
 • Motor = Darracq
 • Max,fart = 90 km/t

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ le Monoplan de Santos-Dumont l'Aérophile, 1 May 1909, p.204
 2. ^ Santos-Dumont "Demoiselle" Flight, 2 October 1909, pp.603-6
 3. ^ .Santos-Dumont_Demoiselle#cite_note-Hydro-5
 4. ^ Santos-Dumont_Demoisellecite_note-Hydro
 5. ^ Joerin & Cross 1910, p.778