Hopp til innhold

Roguelike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Screenshot of Rogue
Et spillnivå som er generert prosedyrisk i Rogue, et videospill fra 1980 som sjangeren er navngitt etter.

Roguelike (eller rogue-like) er en undersjanger av videorollespill som ofte inneholder en type «dungeon crawl»[a] gjennom nivåer som er prosedyrisk genererte og hvor spillerens figur kan dø for godt (miste sin progress). Ofte er roguelike-spill basert på fantasy, som reflekterer inspirasjonen hentet fra rollespill som Dungeons & Dragons.

Selv om Beneath Apple Manor ble utgitt først, så er det 1980-utgivelsen Rogue, et videospill basert på ASCII som spilles gjennom dataterminalen eller en terminalemulator, som regnes som den tidligste oppføringen i sjangeren, samt basisen for navnet. Sjangeren oppsto da avledende spill gjenspeiler Rogues bokstav- og sprite-baserte grafikk, og ble populært blant college-studenter og dataprogrammerere gjennom 1980- og 1990-årene. Noen mer kjente varianter inkluderer NetHack, Angband og Dungeon Crawl Stone Soup.

Den presise definisjonen av et roguelike-spill er fortsatt (per august 2022) en debatt i videospillfellesskapet. En «Berlin Interpretation»[1] skrevet opp i 2008 definerte et antall høy- og lavverdifaktorer som skilte «rene» roguelike-spill som Rogue NetHack og Angband fra spesielle utgivelser som Diablo. Siden da, med sterkere personlige datamaskiner, spillsystemer og økning av indiespillutvikling, har flere nye «roguelikes» kommet ut. Flere av disse nyere roguelike-spillene følger ikke alle høyverdifaktorene introdusert i 2008, men har som regel prosedyrisk generering og «permadeath»[b]. Vanlige eksempler er Spelunky, FTL: Faster Than Light, The Binding of Isaac, Slay the Spire og Hades. For å skille disse nyere utgivelsene fra tradisjonelle roguelike-spill, blir de noen ganger referert til som «roguelite» (eller «rogue-lite») eller «roguelike-like».

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ Engelsk begrep for spillopplevelse som innebærer et labyrintaktig spillnivå hvor spillerne må kjempe mot forskjellige monstre, unngå feller, løse gåter og samle skatter.
  2. ^ Spillmekanisme som tilsier at når figuren mister alle sine helsepoeng, så er det game over for den spesifikke figurens progresjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Berlin Interpretation (definition of a "Roguelike")». RogueBasin. Arkivert fra originalen 6. november 2015. Besøkt 17. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata