Roger Neil Wheeler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Roger Neil Wheeler
Født16. desember 1941 (76 år)
Utdannet ved Hertford College
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Kommandør i den britiske imperieorden, storkorsridder av Order of the Bath

Roger Neil Wheeler (født 1941) var Chief of the General Staff, hærsjef for British Army fra 1997 til 2000. Han ble i 2001 utnevnt til konstabel av Tower.

Wheeler studerte ved Hertford College, og fikk deretter en offiserspost i Royal Irish Rangers. Han hadde deretter flere kommandoer og stabsposter i Storbritannia, Tyskland, på Falklandsøyene og Kypros.

Etter tre år som sjef for militære operasjoner i Nord-Irland ble han kommandant for britiske styrker på NATO-oppdrag i Bosnia. Han ble øverstkommanderende for landstyrkene i 1996, og Chief of the General Staff året etter. I 2000 gikk han av med pensjon.

Som pensjonist er han ved siden av det seremonielle embetet som konstabel av Tower ikke-utøvende direktør i Aegis Defence Services, medlem av styret for Serious Organised Crime Agency og trustee i Royal Armouries.

Wheeler er utnevnt til Knight of the Grand Cross av Order of the Bath og er derigjennom adlet. Han har dermed rett til å føre tiltaleformen Sir foran sitt navn. Wheeler er også kommandør av Order of the British Empire.