Roger Neil Wheeler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roger Neil Wheeler
Født16. des. 1941Rediger på Wikidata (82 år)
Eton
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedHertford College
NasjonalitetStorbritannia
UtmerkelserKommandør av Order of the British Empire
Storkorsridder av Order of the Bath (1996)[1]
VåpenartBritish Army
Militær gradGeneral
Deltok iDen tyrkiske invasjonen av Kypros

Roger Neil Wheeler (født 1941) er en britisk offiser som var Chief of the General Staff, hærsjef for British Army, fra 1997 til 2000. Han ble i 2001 utnevnt til konstabel av Tower.

Wheeler studerte ved Hertford College, og fikk deretter en offiserspost i Royal Irish Rangers. Han hadde deretter flere kommandoer og stabsposter i Storbritannia, Tyskland, på Falklandsøyene og Kypros.

Etter tre år som sjef for militære operasjoner i Nord-Irland ble han kommandant for britiske styrker på NATO-oppdrag i Bosnia. Han ble øverstkommanderende for landstyrkene i 1996, og Chief of the General Staff året etter. I 2000 gikk han av med pensjon.

Som pensjonist er han ved siden av det seremonielle embetet som konstabel av Tower ikke-utøvende direktør i Aegis Defence Services, medlem av styret for Serious Organised Crime Agency og trustee i Royal Armouries.

Wheeler er utnevnt til Knight of the Grand Cross av Order of the Bath og er derigjennom adlet. Han har dermed rett til å føre tiltaleformen Sir foran sitt navn. Wheeler er også kommandør av Order of the British Empire.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The London Gazette 54625, side(r) 2[Hentet fra Wikidata]