Robert Mohr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Mohr
Født5. april 1897Rediger på Wikidata
BisterschiedRediger på Wikidata
Død5. februar 1977Rediger på Wikidata (79 år)
LudwigshafenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitibetjentRediger på Wikidata
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (1933–)[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata

Robert Mohr (født 5. april 1897 i Bisterschied (Pfalz), død 5. februar 1977 i Ludwigshafen) var en tysk kriminaloversekretær ved Gestapo i München som ledet spesialkommisjonen som etterforsket de antinazistiske aktivitetene til Den hvite rose.

Han var opprinnelig utdannet skredder, men utøvet aldri dette yrket. Etter utdannelsen tjenestegjorde han som soldat i første verdenskrig, hvor han mottok Jernkorset klasse 2. Etter krigen ble han utnevnt til politibetjent av de franske okkupantene i Pfalz.

Mohr ble medlem av NSDAP i 1933, og arbeidet for Geheime Staatspolizei i München fra 1938.

Under etterforskningen av Den hvite rose forhørte han Sophie Scholl og fikk henne til slutt til å tilstå. Disse forhørene er en viktig del av filmen Sophie Scholls siste dager som kom i 2005 (I filmen spilles Mohr av Alexander Held). Mohr sa senere at han forsøkte å redde hennes liv ved å prøve å få henne til å si at broren hadde påvirket henne og at hun selv hadde en annen mening. Scholls medfange Else Gebel fortalte at da Mohr kom tilbake etter sitt korte besøk i fengselet hvor Scholl skulle henrettes var han «hvit som kalk». Hun spurte om søsknene Scholl skulle dø, og han bare nikket, rystet av opplevelsen. Gebel spurte hvordan hun tok det, og han sa at hun var veldig modig. Han ba henne så ha Sophie Scholl i sine tanker i den neste halvtimen og sa at da ville det være slutt på hennes lidelser.

Han ble etter krigen internert av franske styrker, men unnslapp straffeforfølgelse fra tiden i Gestapo.

Fra 1948 arbeidet Mohr i kommuneadministrasjonen i Bad Dürkheim.

Referanser[rediger | rediger kilde]