Robert Bernardis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Bernardis
Født7. august 1908Rediger på Wikidata
InnsbruckRediger på Wikidata
Død8. august 1944Rediger på Wikidata (36 år)
PlötzenseeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Offiser, motstandskjemperRediger på Wikidata
Nasjonalitet ØsterrikeRediger på Wikidata
VåpenartHæren (Wehrmacht)
Deltok iAndre verdenskrig

Robert Bernardis (født 7. august 1908 i Innsbruck i Østerrike-Ungarn, henrettet 8. august 1944 i Berlin-Plötzensee) var en østerriksk/tysk offiser og motstandsmann, involvert i forsøket på å styrke den tyske diktatoren Adolf Hitlers regime i forbindelse med 20. juli-attentatet i 1944.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Robert Bernardis, som historikeren Karl Glaubauf kalte «Österreichs Stauffenberg», ble født i Innsbruck og døpt luthersk (evangelisch). Hans far Nikolaus Bernardis stammet fra RovignoIstria, hadde italiensk nasjonalitet og var militær-byggmester, som blant annet bygde den senere Kommandogebäude Theodor Körner i Wien. Hans mor Antonia (født Kropik) stammet fra en sudetertysk familie skjønt var født i Horn i Niederösterreich. Haren ble kort tid etter forflyttet til Linz og tok med seg familien.

Etter folke- og militær-underrealskole i Linz og Enns maturerte Robert sammen med broren Friedrich 1925 ved Bundeserziehungsanstalt i Wiener Neustadt.[1]

Han tok så toårig yrkesskole i Mödling som byggtekniker.

Østerriksk militær[rediger | rediger kilde]

Etter endt utdannelse ved militærakademiene i Enns og Klosterneuburg i Østerrike, begynte Bernardis sin militære karriere som løytnant i Linz.

Militær i Det tyske rike[rediger | rediger kilde]

Etter det østerrikske Anschluss i 1938 aksepterte han det nye regimet, men han var kritisk. Da andre verdenskrig hadde begynt, og han opplevde drap på sivile på Østfronten, påvirket ham sterkt og han ble involvert i motstandsbevegelsen mot det tredje rike.

Blant hans opplevelser i Sovjetunionen var i en leir nær Zhitomir vest for Kiev. der ble an øyenvitne til masseskytinger og kanninalisme. Opplevelsen slo ham helt ut.[2] Ved innmaresjen i Kharkov i slutten av oktober 1941 så Bernardis hvordan hundrevis av innbyggere, for det meste jøder, ble offentlig hengt i gatene. Okkupantene hadde besluttet «»å pasifisere byen ved hensynsløse avskrekkelsestiltak og repressalier».[3]

Tidlig i 1942 ble Bernardis alvoorlig syk. I mars 1942 gavnet ham på feltlasarett og deretter til sykehus i Berlin, der han ble operert på tolvfingertarmen. Han ble plassert ved den tyske generalstaben i mai 1942.

Når Robert Bernardis var i stamnd til å finne frem til likesinnede og åpenbare sine synspunkter, er noe uklart. Det er naturlig å tro at det praktiske engasjement i en militær motstandskrets ble mulig i september eller noe senere i 1943.

Selv om han fortsatt var relativt ung, ble han utnevnt til oberstløytnant i 1944.

20. juli-attentatet 1944: Da 20. juli-attentatet fant sted var han stasjonert i Berlin, og ikke i nærheten av Hitlers hovedkvarter, Ulvehiet, i Wolfsschanze ved Rastenburg. Uvitende om at bomben hadde mislyktes i å drepe Hitler satte Bernadis operasjon Valkyries aksjoner og arrestasjoner i Berlin. Samme kveld ble han selv arrestert av Gestapo. Den 8. august ble han dømt til døden av den tyske folkedomstolen, Volksgerichtshof, og henrettet.

Bernardis familie ble deportert til en konsentrasjonsleir, men overlevde krigen.

Fremstilling i media[rediger | rediger kilde]

I 2004 kom en tysk film Stauffenberg, hvor Bernardis ble spilt av skuespilleren Michael Bornhütter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Laudatio beim Festakt anlässlich seines 100. Geburtsjubiläums (PDF; 32 kB) am 7. Aug. 2008 in der Towarek-Kaserne Enns abgerufen am 1. November 2010.
  2. ^ Aufzeichnungen seines Fahrers Otto Mühl.
  3. ^ Karl-Reinhart Trauner: Mit Stauffenberg gegen Hitler, Robert Bernardis. (s. 45)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Karl-Reinhart Trauner: Mit Stauffenberg gegen Hitler: Oberstleutnant Robert G. Bernardis, Tillinger-Verlag, Szentendre 2008, ISBN 978-963-06-4558-4
  • Karl Glaubauf:Robert Bernardis-Österreichs Stauffenberg, Wien 1994, Eigenverlag
  • Karl Glaubauf:Robert Bernardis - Österreichs Stauffenberg, i: Østerrike-Forum, Internett - Leksikon,Graz 2010.