Roald Nikolai Flemestad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roald Nikolai Flemestad
Født13. apr. 1943Rediger på Wikidata (81 år)
Sørum
BeskjeftigelsePrest Rediger på Wikidata
Embete

Roald Nikolai Flemestad (født 13. april 1943 i Sørum) er en emeritert norsk tidligere luthersk prest, doktor i teologi, og gammelkatolsk biskop i Den nordisk-katolske kirke, med sete for bispetjenesten i Oslo. Han er en av biskopene som tilhører Union of Scranton.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

I 1968 tok han en grad i teologi fra Menighetsfakultetet i Oslo, og i 1970 doktorgrad i religionsvitenskap fra fakultetet for protestantisk teologi ved Universitetet i Strasbourg. Han gjennomførte sine postdoktorstudier fra 1971 til 1973 ved det katolske teologiske fakultetet ved Universitetet i Tübingen, med Walter Kasper som veileder.

Prest i Den norske kirke[rediger | rediger kilde]

Han utførte menighetstjeneste i Den norske kirke (Dnk) fra 1968 til 1993 og ble pastor i 1976. Han var førsteamanuensis i kirkehistorie og dogmatikk fra 1976 til 1998 ved Diakonhjemmet Høgskole i Oslo. Fra 1990 til 2003 var han talsperson for Kirkelig Fornyelse.

Med sin tilhørighet til den høykirkelige del av den lutherske kirke kunne han samarbeide med den anglikanske bevegelsen Forward in Faith.

I 1993 bestemte han seg for å forlate Den norske kirke (Dnk) og motarbeidet de reformene som der var funnet sted i teologiske og moralske spørsmål. Roald Flemestad ble referansepunkt for en separatistbevegelse som skulle inkludere prester som tidligere hadde virket i kirkelige verv der, på jakt etter en mer tradisjonell kirkelig virkelighet. Årsaken til den definitive fremmedgjøring fra Den norske kirke var valget av Rosemarie Köhn til biskop; hun fikk i 1993 ansvaret for det lutherske Hamar bispedømme.

Prest med gammelkatolsk ordinasjon[rediger | rediger kilde]

Etter at en del av prestene fra Kirkelig Fornyelse hadde drøftet saken, besluttet man at noen av dem skulle fortsette med prestelig sjelesorg blant liketenkende troende. Man hadde etablert kontakter blant gammelkatolikkene, og det var især én av disse kirker i USA, der den tradisjonelle praksis ble holdt i hevd, som ville støtte opp om dette norske fellesskapet. Det ble i 1999 bestemt å kunne gi presteordinasjon til noen slike tidligere lutheranere, inkludert til Roald Flemestad selv. Han mottok da sakramental prestevielse fra biskopen av bispedømmet Buffalo-Pittsburgh, Thaddeus Peplowski, fra Polish National Catholic Church (PNCC).

Biskop for den nordisk-katolske kirke[rediger | rediger kilde]

Han var generalvikar for Den nordisk-katolske kirke i Skandinavia fra 2002 til 2011, og ble i 2010 ble valgt til dens første biskop i 2010. Han mottok deretter bispevielsen den 25. juli 2011 i Scranton i Pennsylvania, fra PNCCs primas, biskop Dr. Msgr. Anthony Mikovsky. Mikovsky sendte selv et brev til den apostoliske nuntius til Norge, erkebiskop Emil Paul Tscherrig, som svarte med å bekrefte sin tilfredshet med valget PNCC tok og håpe at biskop Flemestad kunne styrke dialogen med og forholdet mellom den nordiske katolske kirke og den romersk-katolske kirke i Skandinavia. Flemestad tiltrådte i Døperen Johannes-katedralen i Oslo 6. august samme år, og overtok også ansvaret for Union of Scrantons menigheter i Europa forøvrig.

I 2013 gikk han med på å innføye den gammelkatolske kirke i Italia under sitt tilsyn, og inkardinerte den som det italienske vikariat av Den nordisk-katolske kirke. Ved delegasjon fra biskopen av bispedømmet Buffalo-Pittsburgh presteviet han Paolo Leone som var koadjutor for PNCCs avdeling i Italia.

Den 11. oktober 2021 bispeviet han Ottar Mikael Myrseth i Oslo, som så ble hans etterfølger. Den nordisk-katolske kirke hadde da menigheter og fellesskap i Norge, Sverige, Tyskland, Ungarn, Frankrike, England, Italia og begynnende virksomhet i Spania.[1]

Roald Flemestad er forfatter av rundt 100 publikasjoner knyttet til dogmatikk, kirkehistorie og kulturkritikk. Han har vært gift med Kirsten Broch siden 1969 og har barn og barnebarn.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er: DEN KATOLSKE KIRKE

DEN GAMMELKATOLSKE KIRKE I NEDERLANDENE

DEN GAMMELKATOLSKE KIRKE

POLISH NATIONAL CATHOLIC CHURCH

DEN NORDISK-KATOLSKE KIRKE

  • Biskop Roald Nikolai Flemestad

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kontakt oss » Den nordisk-katolske kirke». Den nordisk-katolske kirke (engelsk). Besøkt 1. mars 2017.