Veienmoen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rekkehus i Veienmoen.
Vestliveien.
Høybyveien.

Veienmoen eller Høyby, av og til også referert til som «Tatermoen», er både et eldre villaområde som ligger på en platålignende grusmorene (en mo på et høydedrag) mellom Randsfjordbanen i sør, Hønefoss i øst, og Bergensbanen i nord, og et byggefelt for det meste bestående av firemannsboliger. Veiene som fører rundt inne på byggefeltet har også adresse Veienmoen. Moen tilhørte opprinnelig de gamle storgårdene Sørum (gnr. 47), Veien (gnr. 49) og Kvernbergsund (gnr. 45).

Fra gammelt av ble Veienmoen (eller en del av den) også kalt Tatermoen. Dette henger sammen med at taterfolk ofte tok tilhold vest på moen sommerstid, der byggefeltet Veienmoen finnes i dag.

Veienmoen har gangavstand til sentrum i Hønefoss og ligger i tidligere Norderhov kommune, nå del av storkommunen Ringerike.

Veier som fører inn til området er Ringveien, Vinteroveien og Riperbakken. Alle disse veiene fører fram til Høybyveien, som krysser på langs over Veienmoen, fra vest mot øst. Høybyveien ender opp i det området på Veienmoen som opprinnelig het Høyby. Andre veier på Veienmoen er Vestliveien (som fører ned i et lavereliggende område som lokalt har blitt kalt Oladalen, like over Storskjæringa på Bergensbanen), Jordbruveien og Furulundveien, som alle er blindveier. Vinterroveien er delt. En del av den går ned på et lavereliggende platå der Furulundveien begynner, og ender opp i en lite område som lokalt har gått under navnet Busebakk.

Veienmoen har tradisjonelt hørt inn under den gamle storgården Veien, og sokner således til Veien skole og Norderhov prestegjeld.

Se også[rediger | rediger kilde]