Ringerike vannverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ringerike vannverk
Bransjevannverk
Eier(e)Ringerike kommune
LandNorge
AdresseVestre Ådal 15, 3516 Hønefoss
Produkt(er)drikkevann
Tjeneste(r)vannforsyning
Kart
Ringerike vannverk
60°12′04″N 10°12′51″Ø

Beliggenhet er Kilemoen, nord for Hønefoss

Ringerike vannverk ligger langs fylkesvei 2872Kilemoen i Ringerike kommune i Buskerud. Vannverket utnytter et grunnvannsreservoar i det samme området som drikkevannskilde, gjennom flere brønner. Grunnvannsreservoaret består av en såkalt dødisgrop (60°12′48″N 10°12′30″Ø), som oppsto da isen trakk seg tilbake etter siste istid.

Dagens vannverk ble opprinnelig satt i drift i 1987 og hadde da tre brønner og et høydebasseng på 2 000 m³. Problemer med utfelling av mangan (Mn) i ledningsnettet oppsto eller ble oppdaget i 2006, noe som etter hvert førte til at tre nye og grunnere brønner måtte tas i bruk. Samtidig ble også eksisterende grunnvannspumper byttet ut med nye turtallsregulerte pumper.

Vannverket ble sist modernisert i 2018, da det ble tilført et nytt vannbehandlingsanlegg med et rentvannsbasseng i rustfritt stål på 3 000 m³ og et nytt anlegg for ozonering og filtrering av vannet, for manganreduksjon. Ozon tilføres vannet, slik at mangan felles ut og blir liggende igjen i filtrene. I dag forsyner vannverket cirka 25 000 innbyggere med førsteklasses rent drikkevann med en hardhet på 4,5 dH,[1] og etter utvidelsen har vannverket kapasitet til å levere til opp mot 60 000 (tilsvarende 225 l/s eller 810 m³/t) innbyggere.[2]

Ringerike vannverk utnytter det samme grunnvannsreservoaret som Kaldbekk-kilden springer ut fra. Denne kilden ligger imidlertid på Begnamoen, nede ved Munkevad i Ådalselva.

Mindre kommunale vannverk[rediger | rediger kilde]

Listen er sortert alfabetisk og inneholder kun kommunale vannverk, med hardhetsgraden på vannet i parentes. Alle vannverkene utnytter grunnvann. Kommunen overvåker vannkvaliteten fra alle sine vannverk og varsler dersom vannverket eller myndighetene mener at vannkvaliteten er usikker. Hardt drikkevann skyldes hovedsakelig høyt innhold av kalsium og magnesium, som måles i hardhetsgrader (dH). Når vannets hardhetsgrad er mer enn 5 dH bør det tilsettes salt for å forhindre belegg i vaskemaskiner og oppvaskmaskiner.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b red. (31. januar 2023). «Hardhet på vannet». Vann og avløp. Ringerike kommune. Besøkt 3. september 2023. 
  2. ^ Tommy C. Olsen, Stig Grindahl (19. mars 2020). «To vannverk basert på grunnvann med renseanlegg for mangan». VAnytt. Borgvin AS. Besøkt 2. september 2023.