Ringblom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ringblom
Ringblom
Vitenskapelig(e)
navn
:
Calendula officinalis
L., 1753
Norsk(e) navn: ringblomst
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Asterales
Familie: Kurvplantefamilien
Slekt: Calendula
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: India

Ringblomsten (calendula officinalis), også kjent som Morgenfrue, er en meget populær ettårig plante. Ringblomst har vokst i småhager i århundrer. De friske oransje og gule blomstene er en oppmuntrende fargeklatt i hagen.

A Ringelblume uf2.jpg

Ringblomsten hører hjemme i India der den blir brukt av hinduene som pynt på tempelaltrene. Den er verdifull i medisin og kosmetikk, såvel som i mat.

Dyrking og formering[rediger | rediger kilde]

Ringblomsten vokser lett fra frø sådd om våren i lett, god blandingsjord. Den liker seg best i solen. Tynn plantene med 45-60 cm mellomrom, slik at de kan bre seg. Ringblomst er ettårig, men den frør seg villig og kommer opp hvert år. Med sine muntre farger og sin tette form er den en velegnet beholderplante. Ringblomstene er tofrøbladete.

Plukk blomstene til bruk når de er fullt utsprunget. Klipp av blomsterhodene når de visner for å forlenge blomstringssesongen. Blad kan plukkes når som helst.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Ringblomstavtrekk laget av friske blad lindrer trette og hovne føtter. En olje eller salve laget av kronblad svaler solbrenthet og den renser og bløtgjør huden. Ringblomst-te, laget av kronbladene og søtet med honning, er en svalende drikk. Er avtrekk drikkes for å klare huden og for å stimulere blodomløpet og mot åreknuter.

Friske eller tørkede ringblomster er en delikat farge- og smakstilsetning i ris-, oste- og eggretter. Ha dem også i puddinger. Nyplukkede kronblad tilsettes grønne salater som et fargestreif, og kan brukes som et rimelig alternativ til safran.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]