Ringblom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ringblom
Ringblom
Vitenskapelig(e)
navn
:
Calendula officinalis
L., 1753
Norsk(e) navn: ringblom[1]
(ringblomst, morgenfrue)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planter
Divisjon: Karplanter
Klasse: Tofrøbladete planter
Orden: Asterales
Familie: Kurvplantefamilien
Slekt: Calendula
Fremmedartslista: [2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdertFremmedartskategori 2018-NK.svg

NK — Ingen kjent risiko 2018

Habitat: terrestrisk
Utbredelse: India

Ringblom (Calendula officinalis) er en populær ettårig plante. Ringblom har vokst i småhager i århundrer. De friske oransje og gule blomstene regnes av mange som en fargeklatt i hagen.

A Ringelblume uf2.jpg

Ringblom hører hjemme i India, der den blir brukt av hinduene som pynt på tempelaltrene. Den er verdifull i medisin og kosmetikk så vel som i mat.

Dyrking og formering[rediger | rediger kilde]

Ringblom vokser lett fra frø sådd om våren i lett, god blandingsjord. Den liker seg best i solen. Man kan tynne plantene med 45–60 cm mellomrom for at de lettere skal bre seg. Ringblom er ettårig, men frør seg villig og kommer opp hvert år. Med sine muntre farger og sin tette form er den en velegnet beholderplante. Ringblom er tofrøbladet.

Plukk blomstene til bruk når de er fullt utsprunget. Klipp av blomsterhodene når de visner for å forlenge blomstringssesongen. Blad kan plukkes når som helst.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Ringblom-avtrekk laget av friske blad skal visstnok lindre trette og hovne føtter. En olje eller salve laget av kronblad skal dempe solbrenthet og rense og bløtgjøre huden. Ringblom-te, laget av kronbladene og søtet med honning, er en svalende drikk. Et avtrekk drikkes for å klare huden og for å stimulere blodomløpet og mot åreknuter.

Friske eller tørkede ringblom er en delikat farge- og smakstilsetning i ris-, oste- og eggretter. De kan også brukes i puddinger. Nyplukkede kronblad tilsettes grønne salater som et fargestreif og kan brukes som et rimelig alternativ til safran.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 15. april 2023. Besøkt 15. april 2023. 
  2. ^ Elven R, Hegre H, Solstad H, Pedersen O, Pedersen PA, Åsen PA og Vandvik V (5. juni 2018). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for ringblom Calendula officinalis som NK for Norge»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Besøkt 15. april 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]