Ringblom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ringblom
Nomenklatur
Calendula officinalis
L., 1753
Populærnavn
ringblom[1]
(ringblomst, morgenfrue)
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonKarplanter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenAsterales
FamilieKurvplantefamilien
SlektCalendula
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: India

Ringblom (Calendula officinalis) er en populær ettårig plante. Ringblom har vokst i småhager i århundrer. De friske oransje og gule blomstene regnes av mange som en fargeklatt i hagen.

Ringblom hører hjemme i India, der den blir brukt av hinduene som pynt på tempelaltrene. Den er verdifull i medisin og kosmetikk så vel som i mat.

Dyrking og formering[rediger | rediger kilde]

Ringblom vokser lett fra frø sådd om våren i lett, god blandingsjord. Den liker seg best i solen. Man kan tynne plantene med 45–60 cm mellomrom for at de lettere skal bre seg. Ringblom er ettårig, men frør seg villig og kommer opp hvert år. Med sine muntre farger og sin tette form er den en velegnet beholderplante. Ringblom er tofrøbladet.

Plukk blomstene til bruk når de er fullt utsprunget. Klipp av blomsterhodene når de visner for å forlenge blomstringssesongen. Blad kan plukkes når som helst.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Ringblom-avtrekk laget av friske blad skal visstnok lindre trette og hovne føtter. En olje eller salve laget av kronblad skal dempe solbrenthet og rense og bløtgjøre huden. Ringblom-te, laget av kronbladene og søtet med honning, er en svalende drikk. Et avtrekk drikkes for å klare huden og for å stimulere blodomløpet og mot åreknuter.[trenger referanse]

Friske eller tørkede ringblom er en delikat farge- og smakstilsetning i ris-, oste- og eggretter. De kan også brukes i puddinger. Nyplukkede kronblad tilsettes grønne salater som et fargestreif og kan brukes som et rimelig alternativ til safran.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 15. april 2023. Besøkt 15. april 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for ringblom Calendula officinalis som LO (NK i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 26. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]